Op vakantie met uw caravan? Controleer je banden!

Heerlijk, vakantie! Maar denk voordat u op weg gaat met de caravan ook even aan de caravan band. Een klapband kan de vakantiesfeer behoorlijk verpesten. Bovendien brengt een slecht onderhouden band de veiligheid in gevaar, zowel die van uzelf en de andere inzittenden als die van de overige weggebruikers. Vergeet daarom nooit om vooraf uw caravanbanden te checken. 

Controleer uw band op de volgende punten voordat u vertrekt:

- Heeft de band nog voldoende profiel?
De wettelijke minimale profieldiepte voor caravanbanden is 1,6mm.
Wij geven als advies om uw banden bij een profieldiepte van 2mm al te vervangen.

- Heeft de band de juiste bandenspanning?
Een band met een te lage bandenspanning is gevoeliger voor beschadigingen, scheuren of een klapband. Kijk daarom voordat uw vertrekt op uw buitenband wat de maximale spanning mag zijn en meet de bandenspanning even na. Doordat een caravan vaak een lange tijd stil staat neemt de bandenspanning af. Als tip kunt u de bandenspanning dus iets verhogen voordat u de caravan naar de stalling brengt. Dan kunt u ook veilig van de stalling naar huis rijden.

- Vertoont de band tekenen van slijtage of beschadiging?
Een caravan staat over het algemeen meer stil dan dat hij rijdt. Doordat de caravan lang stil staat en het volle gewicht rust op de banden, is er kans dat er zwakke plekken of droogtescheurtjes ontstaan in de band. Ook kunnen er door temperatuursverschillen scheuren, deuken of bulten ontstaan op de buitenband. Dit kan gevaarlijk zijn en voor een klapband zorgen. Kijk dus goed naar uw buitenband of hij er nog goed uit ziet en geen scheurtjes of andere beschadigingen vertoond.

- Advies: Is de band ouder dan 6 jaar, vervang deze dan.
Veroudering van banden is een van de grootste risicofactoren voor een klapband. Zelfs als de caravan in de stalling staat zal de band ouder worden en verder uitdrogen. De BOVAG geeft daarom als advies om banden die ouder zijn dan 6 jaar te vervangen. Aan de DOT-code op de zijkant van uw band kunt u zien hoe oud deze is.

- Heeft de band voldoende draagvermogen?
De draagcapaciteit van de gebruikte banden is bij een caravan band van groot belang. Het maximum draagvermogen is af te lezen op de band zelf. Houdt u rekening met enige reserve in de maximale belasting, omdat een caravan geregeld zwaarder is dan u denkt.