Zijn winterbanden verplicht voor mijn aanhangwagen?
Een veel voorkomende vraag aan de start van de winterse periode. Logisch, want het is natuurlijk super belangrijk dat u veilig de weg op kunt voor uzelf en uw mede weggebruikers. Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veel voor.

Nederland:
U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Op uw trekkend voertuig niet en op uw aanhangwagen niet.
Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om uw trekkend voertuig te voorzien van winterbanden.
Onder winterse omstandigheden verstaan we ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

België:
U bent in België niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Op uw trekkend voertuig niet en op uw aanhangwagen niet.
Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om uw trekkend voertuig te voorzien van winterbanden.

Duitsland:
In Duitsland kent men de winterbandenverplichting. Dit heeft betrekking op het trekkend voertuig. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Winterbanden of all-seasonbanden moeten in Duitsland zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. M+S banden van voor 1 januari 2018 worden ook als winterbanden beschouwd.

Aanhangwagens vallen in Duitsland niet onder de winterbandenverplichting, u hoeft in Duitsland dus geen winterbanden te monteren op uw aanhangwagen.

Luxemburg:
In Luxemburg kent men de winterbandenverplichting. Dit heeft betrekking op het trekkend voertuig. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Banden met een M+S aanduiding en/of een sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd.

Aanhangwagens vallen in Luxemburg niet onder de winterbandenverplichting, u hoeft in Luxemburg dus geen winterbanden te monteren op uw aanhangwagen.

Oostenrijk:
In Oostenrijk kent men van 1 november t/m 15 april de winterbandenverplichting bij winterse omstandigheden. Dit heeft betrekking op het trekkend voertuig.
Banden met de aanduiding M+S / M&S / M-S etc. worden beschouwd als winterband. De minimale profieldiepte moet 4 mm zijn bij radiaalbanden!

Aanhangwagens vallen in Oostenrijk niet onder de winterbandenverplichting, u hoeft in Oostenrijk dus geen winterbanden te monteren op uw aanhangwagen.


Ik ga op vakantie met mijn aanhangwagen
Gaat u op vakantie met uw aanhangwagen of caravan? Bereid jezelf dan goed voor en controleer de regelgeving van uw bestemming en eventuele landen waar u doorheen rijdt richting uw vakantieadres. Aanhangwagens en caravans vallen veelal buiten de winterbandenverplichting, maar uw auto moet in meerdere landen voorzien zijn van winterbanden en/of eventuele sneeuwkettingen.

Daarnaast is het voor uw eigen veiligheid en dat van uw mede weggebruikers wellicht interessant om alsnog winterbanden te monteren, ook als dit niet verplicht is.

All season / 4-seizoenen banden
Naast zomer- en winterbanden zijn er ook all season banden (4-seizoenen banden). Dit is een compromis tussen de zomer- en winterband. De allseason banden vallen tussen de winter- en zomerbanden qua grip. Meer grip in de winter dan een zomerband, minder dan een volwaardige winterband. Hetzelfde verhaal in de zomer, meer grip dan een winterband, minder dan een zomerband.

In de winter vertonen all season banden duidelijk tekortkomingen ten opzichte van winterbanden, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden. Wegrijden vanuit stilstand op een besneeuwde helling wordt met een all season band een stuk lastiger dan met winterbanden. Het zijn dus zeker geen volwaardige vervangers voor winterbanden op een besneeuwde bergpas! In Nederland is een all season band bijvoorbeeld ideaal op een tweede auto die niet mee gaat naar de wintersport vakantie.

Zowel in de zomer als in de winter moet u uw rijstaal aanpassen aan de all season banden. De grip is niet te vergelijken met zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. Houdt dus voldoende afstand en pas uw snelheid aan!

all-season banden masta