Is een net verplicht? Aanhangwagen

Is een aanhangernet verplicht?

Kort antwoord: Nee, niet altijd! In tegenstelling tot wat veel mensen denken. Lees hieronder waarom.

Sinds 1 januari 2007 is het volgens de wet verplicht om uw lading altijd goed vast te zetten (borgen of afdekken). De lading mag niet van de aanhangwagen waaien of stuiteren. Hoe u uw lading vast zet en welke hulpmiddelen u daarvoor gebruikt zijn volledig uw eigen keuze. Dit wil dus niet direct zeggen dat een net verplicht is. Dit is afhankelijk van uw lading. Kunt u uw lading vastzetten met spanbanden? Dan is dat voldoende! Kunt u uw lading niet vastzetten met spanbanden, bijvoorbeeld bij los afval of puin? Dan is een aanhangernet (of gaasdoek) verplicht!

Wanneer is een aanhangernet verplicht?
- Een aanhanger net is verplicht wanneer u losse lading op uw aanhangwagen vervoert.
Bij losse lading moet u denken aan bijvoorbeeld: puin, snoeiafval, papier, stenen, brandhout, meerdere dozen, afval en ander grof puin.
- Dergelijk losse lading is namelijk niet vast te zetten met spanbanden. Indien dat het geval is, is een aanhangernet verplicht!
- Uitzondering: Zand. Bij los zand is een aanhangernet niet voldoende, hiervoor heeft u gaasdoek of vlakzeil nodig.
Twijfelt u of uw lading valt onder losse lading? Dan is het wellicht verstandig om er alsnog een net overheen te spannen. Hiermee bent u zeker weten veilig en uw mede weggebruikers ook.

Wanneer is een aanhangernet niet verplicht?
- Kunt u uw lading vastzetten met spanbanden? Dan is een aanhangernet niet verplicht.
Ookal is het niet verplicht, is het gebruik van een net in plaats van spanbanden wel toegestaan. Houdt wel rekening met het gewicht van de lading, een net gaat bijvoorbeeld niet een auto op zijn plaats houden.

Hoe kies ik het juiste aanhangernet?
Als advies geven wij altijd mee om een net te pakken dat net wat groter is dan de bak van uw aanhangwagen. Zo kan de lading altijd volledig afgedekt worden, ook als de lading wat boven de laadbak uitsteekt. Is de bakmaat van uw aanhangwagen bijvoorbeeld 400x200 cm, pak dan een net van 450x250 cm. Hiermee kunt u altijd veilig uw lading afdekken.

Voordelen van een aanhangernet
- Een aanhangernet is erg flexibel en daardoor zeer geschikt om uitstekende delen vast te spannen.
- Een aanhangernet is zeer gebruiksvriendelijk en vaak de snelste oplossing. U gooit uw net over de lading, bevestigd deze met de elastische koorden aan uw aanhangwagen en uw lading zit meteen veilig geborgen.
- Prijs: Een aanhangernet is zeer voordelig voor de functie en hoelang de netten mee gaan. Vaak heeft u van een degelijk net jaren plezier!

Aanhangernet bestellen bij Masta Aanhangwagens
Bij Masta Aanhangwagens verkopen we alleen hoogwaardige netten van het merk AL-KO, deze netten zijn van bijzonder goede Duitse kwaliteit en gemaakt van sterk materiaal. De mazen zijn aan elkaar geweven, in plaats van geknoopt. Dit zorgt voor een elastisch net wat zeer fijn werkt. Daarnaast is de rand verstevigd en voorzien van een elastisch koord om het net aan uw aanhangwagen te bevestigen. Dit net is hiermee geschikt voor intensief gebruik, tegen een scherpe prijs!

In onze categorie Aanhangernetten vindt u al onze maten netten.aanhangernet
spanband voorbeeld