Steekmaat

Steekmaat en de benodigde maten voor uw velg

Wat is mijn steekmaat en hoe meet ik deze?

De steekmaat bestaat uit het aantal boutgaten en de diameter van de steekcirkel.

Aantal boutgaten

De velg wordt door middel van bouten bevestigd. Het aantal boutgaten wordt gebruikt in de maatvoering van de steekmaat. Deze zijn eenvoudig te tellen op de velg. Het grotere naafgat is geen boutgat en telt dus niet mee voor de steekmaat. Het naafgat is de middelste ruimte van het hart van de velg. Deze valt om de as.

Diameter van de steekcirkel

De steekcirkel is een essentieel gegeven van de steekmaat. De diameter van de steekmaat kun je zelf opmeten. De diameter van deze cirkel in millimeters wordt gebruikt voor de steekmaat.

4 of 6 boutgaten:
Bij een velg met 4 of 6 boutgaten kunt u de afstand van twee tegenover elkaar liggende steekgaten van hart tot hart meten, dit is dan de steekcirkel diameter. Een veel voorkomende maat is 4x100. Dit wil zeggen dat 2 tegenover elkaar liggende boutgaten hart-op-hart 100 mm uit elkaar liggen. De steekcirkel diameter is dus 100 mm.

5 boutgaten:
Bij een velg met 5 boutgaten is het wat ingewikkelder. Dit kan op twee manieren.
De eerste manier is het trekken van een denkbeeldige cirkel door de harten van de boutgaten en de diameter van deze cirkel opmeten.
De tweede manier maakt net als bij 4 en 6 boutgaten gebruik van twee tegenover elkaar liggende boutgaten. Echter meet je nu niet van hart tot hart, maar van de buitenzijde van één boutgat naar het hart van het tegenover liggende boutgat. Bij Masta Aanhangwagens raden we aan de eerste methode te gebruiken, deze werkt in de praktijk wat gemakkelijker.


steekmaat 4x100steekmaat 5x112


Overige benodigde maten voor de juiste keus velg:

Notatie en aflezen van de maatvoering

De maten van een band en velg staan deels op uw band en velg. Echter is het aflezen daarvan niet altijd zo eenvoudig. Wij gebruiken in onze titels de weergave die u tevens op uw band en/of velg aan kunt treffen. Aan de hand van de titels van onze producten zullen wij u uitleggen welke maten en notaties u tegen kunt komen en waar u deze kunt aflezen. De maten in de titels zijn tevens de maten die van belang zijn bij het kiezen van de correcte velg met band. In de omschrijving van alle banden op velg zijn uitgebreidere specificaties zichtbaar, deze zijn ter informatie en niet noodzakelijk voor het vinden van de juiste band op velg. Onderstaand ziet u als eerste een voorbeeld titel en direct opvolgend de uitleg.
Voorbeeld titel ten behoeve van uitleg: Band op velg 140/70R12 67/112/5/20 86N

Steekmaat van voorbeeld: In het hierboven genoemde voorbeeld zijn er vijf boutgaten en is de diameter van de steekcirkel 112. Oftewel 112/5 of 5x112. Een steek van 112/5 betekent dat de velg is voorzien van 5 boutgaten. In dit voorbeeld is de diameter van de steekcirkel 112mm.

Velgdiameter
De velgdiameter wordt altijd in inches weergegeven na de bandsoort. Dit zal altijd in inches zijn. In dit voorbeeld 12 inch, u vindt deze na R van radiaalband.

De diameter van de velg wordt zowel op de velg als op de band weergegeven. Op de band vindt je de velgdiameter direct na de bandsoort of indien de bandsoort niet is vermeld direct na de bandhoogte.

ET-waarde
Een velg bestaat uit twee delen. Het gedeelte waar de band op gemonteerd zit, de buitenste rand als het waren. En u heeft de schijf in het midden van de velg waarmee de velg aan de aanhangwagen gemonteerd wordt. Wanneer de schijf exact in het midden van de velg zit is de ET-waarde 0, de velg wordt dan exact op het middelste punt van de velg gemonteerd aan de aanhangwagen. In bovenstaand voorbeeld is de ET-waarde 20. Dit betekent dat de schijf verder naar buiten is geplaatst ten opzichte van de hartlijn van de velg. Hoe verder naar buiten de montageschijf zit des te verder valt de velg met band in de wielkas van de aanhangwagen. In het voorbeeld valt de velg (en het wiel) 20 mm verder naar binnen.

De ET-waarde kun je vaak aflezen op de velg. Deze wordt weergegeven in millimeters.

Diameter naafgat
De diameter van het naafgat wordt weergegeven in millimeters. Het naafgat is de middelste ruimte van het hart van de velg. Deze valt om de as. In dit voorbeeld is het naafgat 67mm.

De diameter kun je simpel zelf opmeten met een schuifmaat.

ET-Waarde afbeelding

Cargo uitvoering
In sommige gevallen vindt u achter de velgdiameter aan C. Dit houdt in dat deze band op velg extra draagvermogen heeft. De C staat in dit geval voor cargo uitvoering.

Velg model
In enkele gevallen vindt u in de titel het velgmodel, dit wordt weergegeven als het geen standaard model is. Standaard zijn het stalen velgen. Daarnaast bieden wij u nog vier modellen aan. Deze ziet u dan direct op de foto naast de titel.

Steekmaat
De steekmaat is een combinatie van het aantal boutgaten en de steekcirkel diameter. Deze kun je eenvoudig zelf meten. Zoals hierboven vermeld.

Kraagprofiel
Het kraagprofiel ook wel kraagrand, velgbedvorm of hoorncode genoemd, kan kleine verschillen hebben. Hoewel u beide velgen kunt gebruik voor uw aanhangwagen, kunt u niet zomaar altijd dezelfde band op deze velgen leggen. Onderstaande afbeelding laat de verschillen in een "B" en "J" profiel zien.

Kraagprofiel Velg
Verschil tussen "B" en "J" kraagranden, velg breedte 6 inch.

Velgbreedte
Tevens kun je de velgbreedte vinden op de velg. De velgbreedte wordt weergegeven in inches. Op de velg vindt u bijvoorbeeld 5.5J. Hierbij is 5.5 de breedtemaat van de velg. De velg breedte is de breedte tussen de opstaande velg randen. J staat hier voor het kraagprofiel, de vorm van het velgbed. Vaak wordt de breedte van de velg de J-maat genoemd. Eigenlijk heeft de J hier niks te maken met de breedte van de velg, maar is het dus de vorm van het velgbed.

Profieldoorsnede
De profieldoorsnede van velgen wordt meestal geplaatst aan het einde van de letter en cijfer code, bijvoorbeeld "H2". Door de gewenste stijfheid van de velg te verkrijgen gebruiken producenten in de constructie "bulten". Dit zijn exact afgemeten vervormingen om de velg sterker en stijver te maken. In onderstaande tabel vindt u de verschillende "bulten" die van toepassing kunnen zijn op uw velg.

Profieldoorsnede Velg

Verzending en Bezorging | Verzendkosten | Ruilen en Retourneren | Betaalmogelijkheden | Intracommunautaire levering | Informatie & Regelgeving | Over ons | Blog
Voorwaarden - Privacy Policy - Disclaimer
© 1983 - 2021 Masta Aanhangwagens VOF. Alle rechten voorbehouden.