Aanhangwagen stekker

Onderstaand vindt u een breed aanbod aan verschillende stekkers en stekkerdozen ten behoeve van aanhangwagens. Stekkers en stekkerdozen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten met verschillende aansluitingen. 

54 producten

Filters
 • Positie
 • Product Naam
 • Prijs
Positie
 1. Hella 13 polige stekker Jaeger
  Waardering:
  100%
  € 17,42 € 14,40
 2. Hella 7 polige stekker 24V
  Waardering:
  100%
  € 16,37 € 13,53
 3. Anderson 2-polige stekker 16 Qmm 50A
  Waardering:
  100%
  € 11,12 € 9,19
60
 • 60
 • 120
 • 180
per pagina

Verschillende Stekkers

Uw aanhangwagen kan voorzien zijn van een 7 polige stekker of van een 13 polige stekker. Tegenwoordig worden bij de nieuwere auto's over het algemeen 13 polige stekkerdozen gebruikt.
Op onze handige kennispagina vindt u meer informatie met betrekking op stekkers, stekkerdozen en de bijbehorende schema's.

Iedere aanhangwagen die de weg op gaat moet voorzien zijn van elektriciteit, om alle verlichting in werking te brengen. De verlichting is een essentieel onderdeel van de aanhangwagen om veiligheid in het verkeer te garanderen. De verbinding tussen de auto en de aanhangwagen komt tot stand door middel van een stekkerdoos en een stekker. Er zijn inmiddels verschillende standaarden, maar de twee meest voorkomende stekkers zijn de 7 polige stekker en de 13 polige stekker. Onderstaand worden de twee stekkers afgebeeld.

Foto van een 7 polige aanhangwagen stekker Foto van een 13 polige aanhangwagen stekker

Over het algemeen ziet men op oudere aanhangwagens de 7 polige stekker. Dit is vanuit vroeger de meest gebruikte stekker. Tegenwoordig wordt de 13 polige stekker steeds populairder. Veel nieuwe auto’s worden standaard al voorzien van een 13 polige stekkerdoos. Op nieuwe aanhangwagens is sinds 10 juli 2011 de 13 polige stekker zelfs verplicht, in combinatie met achteruitrijverlichting én mistverlichting. Deze 13 polige stekker heeft meerdere functies.

Inpluggen van de stekker

Het inpluggen van de stekker in de stekkerdoos van de auto is bij 7 en 13 polig eveneens verschillend. Een 7 polige stekker kan heel simpel 'ingestoken worden', wat overigens maar op één manier kan. Hierbij dient u te kijken naar een kleine inham, die aan de onderkant van de stekker dient te zitten. Bij een 13 polige stekker is het wat lastiger. Deze moet in de stekkerdoos gedraaid worden. De stekker bevat aan de onderkant een klein blokje, wat alleen maar aan de onderkant van de stekkerdoos ingestoken kan worden. Hierbij wijst het vlak wat op de 13 polige stekker zit naar links. Vervolgens kan de stekker in de stekkerdoos worden gedraaid door een kwartslag met de klok mee te draaien.

Multicon West Stekker

Naast de standaard 7- en 13 polige stekkers is er nog een ander model mogelijk, namelijk de Multicon West stekker. Alle voordelen van een 13 polige stekker komen terug in de Multicon West stekker. Deze 13 polige stekkerdoos kan naast de 13 polige Multicon West stekker ook de oude 7 polige stekkers ontvangen. Dit kan gemakkelijk voor u zijn, wanneer u meerdere aanhangwagens gebruikt, waarbij ook het oude 7 polige model nog wordt gebruikt. De Multicon West stekker past ook in een 'normale' 7 polige stekkerdoos. Onderstaand staat deze stekker en bijbehorende stekkerdoos afgebeeld.

Foto van een west aanhangwagen stekker Foto van een West stekkerdoos

Verloopstekkers

Het monteren van een nieuwe stekker kan ook voorkomen worden. Wanneer de auto is voorzien van een 7 polige stekkerdoos en de aanhangwagen heeft een 13 polige stekker, kan hier een verloopstuk tussen geplaatst worden. Dit geldt uiteraard ook wanneer de auto een 13 polige stekkerdoos heeft en de aanhangwagen een 7 polige stekker. De verloopstukken gaan van 7 polig naar 13 polig en andersom. Mocht er verschil zitten in de aansluitingen van de auto en de aanhangwagen, is dit probleem altijd te verhelpen met een adapter. Deze zijn te vinden in de categorie "verloopstekkers". Onderstaand staan de beide verloopstekkers afgebeeld.

Foto van een verloop voor een 13 polige stekkerdoos Foto van een verloop voor een 7 polige stekkerdoos
NATO stekker

NATO stekkers en stekkerdozen die voldoen aan de officiële NATO richtlijnen. Deze 2 polige stekkers zijn voorzien van zwaar uitgevoerde terminals. Deze zware aansluiting wordt veel gebruikt op bijvoorbeeld militaire voertuigen en zijn krachtig genoeg om hoge stromen aan te kunnen.

Verzending en Bezorging | Verzendkosten | Ruilen en Retourneren | Betaalmogelijkheden | Intracommunautaire levering | Informatie & Regelgeving | Over ons | Blog
Voorwaarden - Privacy Policy - Disclaimer
© 1983 - 2023 Masta Aanhangwagens VOF. Alle rechten voorbehouden.