Verlichting

Bij Masta vind u een uitgebreid assortiment aanhanger verlichting. Hieronder vallen naast de achterlichten, reflectoren en kentekenverlichting ook andere bijzondere verlichting zoals breedtelichten, zijmarkering, verlichtingsbalken, binnenverlichting en werklampen. Tevens vindt u losse lampenkapjes en lampjes voor uw aanhangwagen verlichting in het assortiment. U kunt diverse merken, zoals Hella, Aspock, Humbaur en Fristom, terug vinden in de webshop. Geschikt voor aanhangwagens van de merken Anssems, Atec, Hapert, Henra, Saris, Westfalia, Vlemmix en Hulco. Daarnaast hebben we een groot assortiment lampen op voorraad liggen bij Masta. Dit zorgt voor een zeer snelle levering, indien u voor 16:00 besteld heeft u uw aanhanger verlichting de volgende dag al in huis!


Waar op te letten bij aanschaf nieuwe aanhanger verlichting

Bij het zoeken naar de juiste verlichting kunt u onder andere letten op de gewenste aansluitingen. Zo is een snelaansluiting, ook wel Aspock aansluiting genoemd, mogelijk maar u kunt ook kiezen voor aan aansluiting door middel van een schuifstekker. Naast de aansluiting kunt u letten op het model, de afmetingen en de gewenste functies van uw verlichting. Denk bijvoorbeeld aan mistlampen of achteruitrijverlichting. Ook erg belangrijk is het soort lichtbron, kiest u voor de traditionele lichtbron of gaat u voor de steeds populairder wordende led verlichting. Led verlichting heeft diverse voordelen naast de traditionele lichtbron zoals; meer branduren, wordt niet warm, minder gevoelig voor breken of kapot springen en beter voor het milieu door een laag energieverbruik. Tevens is de meeste led verlichting geschikt voor verschillende voltages. Zo zijn LED achterlichten van Fristom geschikt voor 9 tot en met 33 volt. Hierdoor kan uw aanhangwagen gemakkelijk achter een auto, maar ook achter een 24 volt uitgevoerde vrachtwagen of terreinvoertuig.


Wettelijke eisen

Let er daarnaast op dat uw aanhanger voldoet aan de wettelijke eisen voor verlichting. Onderstaand een korte uiteenzetting van de verplichtingen wat betreft verlichting en reflectoren. Mocht u hier vragen over hebben neem gerust contact met ons op.


Verlichting

Standaard verplicht voor aanhanger verlichting:

 • Twee richtingaanwijzers op de achterzijde
 • 2x rode achterlichten
 • 2x rode remlichten
 • 1 of 2 rode mistachterlichten
 • Witte kentekenplaatverlichting
 • Twee witte stadslichten aan de voorzijde, als de aanhangwagen breder is dan 1.60 meter.
 • Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht + belading), breder dan 2.10 meter is het tevens verplicht twee witte markeringslichten aan de voorzijde en twee rode markeringslichten aan de achterzijde te hebben.
 • Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht + belading), breder dan 2.10 meter en langer dan 6 meter zijn zijmarkeringslichten verplicht.
 • Vanaf 1 juli 2006 moeten alle aanhangwagens met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg en aanhangers met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 750 kg., die na 31 december 1997 in Nederland in gebruik zijn genomen een mistachterlicht hebben.
 • Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangwagens zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker. Aanhangwagens tot 6 meter zijn verplicht 1 achteruitrijlamp te voeren en 1 extra is toegestaan. Bij een lengte van 6 meter of meer zijn 2 achteruitrijlampen verplicht en twee extra toegestaan.

Reflectoren

 • 2x driehoekige, met de punt naar boven, rode reflectoren aan de achterzijde. Maximaal 40 cm uit de buitenzijde
 • Indien de aanhangwagen niet breder is dan 1.60 meter, twee witte reflectoren aan de voorzijde
 • Niet –driehoekige (ronde of rechthoekige) gele reflectoren aan iedere zijkant van het voertuig.

Aansluiten

Een compleet verlichtingsschema voor zowel een 7- als een 13-polige stekker kunt op vinden op deze pagina.
Daarnaast moet u bij uw verlichting kijken naar de aansluiting. Kabelaansluiting of een snelaansluiting? En natuurlijk is het belangrijk om te kijken of uw stekkerdoos van uw auto 7 of 13 polig is. Ook het aantal polen van uw aanhangwagen is van belang voor bijvoorbeeld uw kabelboom en voor welk achterlicht u kunt kiezen.


Klantenservice

Mocht u in het assortiment van onze webshop niet vinden wat u zoekt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen u graag met het vinden van de juiste verlichting, elektronica, kabels, achterlicht, aansluitingen of de juiste oplossing voor uw aanhangwagen. Ons deskundig personeel helpt u ook graag met technische vragen en vragen omtrent regels van verlichting. Zo bent u bij Masta Aanhangwagens op de juiste plek voor uw aanhanger verlichting!