Wielen

Wielen

In deze categorie vindt u al onze aanhangwagen wielen. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste band. Om het gemakkelijk te maken onderstaand een uitleg over welke maatvoeringen u tegen kunt komen en hoe u deze kunt aflezen of kunt meten bij uw huidige band op velg.

Wij leveren uitsluitend nieuwe banden en geen remoulded banden. Wij leveren A-merken, zoals Starco en GT-radial.

Notatie en aflezen van de maatvoering

De maten van een band en velg staan deels op uw band en velg. Echter is het aflezen daarvan niet altijd zo eenvoudig. Wij gebruiken in onze titels de weergave die u tevens op uw band en/of velg aan kunt treffen. Aan de hand van de titels van onze producten zullen wij u uitleggen welke maten en notaties u tegen kunt komen en waar u deze kunt aflezen. De maten in de titels zijn tevens de maten die van belang zijn bij het kiezen van de correcte velg met band. In de omschrijving van alle banden op velg zijn uitgebreidere specificaties zichtbaar, deze zijn ter informatie en niet noodzakelijk voor het vinden van de juiste band op velg. Onderstaand ziet u als eerste een voorbeeld titel en direct opvolgend de uitleg.

Voorbeeld titel: Band op velg 140/70R12 67/112/5/20 86N

Band op velg
Dit is vanzelfsprekend de omschrijving van het product. Al deze producten zijn een velg inclusief band.

Bandbreedte
De breedte van de band wordt in dit voorbeeld weergegeven in millimeters. In dit geval 140mm. Dit kan tevens weergegeven worden in inches. Dit ziet u snel doordat het getal dan kleiner is dan 100.

Bandbreedte vindt u op de band.

Bandhoogte
De bandhoogte wordt in de meeste gevallen weergegeven in procenten. Het gaat dan om de verhouding bandbreedte/bandhoogte. In dit voorbeeld is de bandhoogte 70% van de bandbreedte. Dit kan tevens weergegeven worden in inches. Dit ziet u snel doordat het getal dan kleiner dan 25 is. Wanneer er geen bandhoogte is weergegeven is dit een standaardhoogte.

Bandhoogte vindt u op de band. Direct na de bandbreedte (indien niet weergegeven volgt er geen / of x tegen na de bandbreedte).

Soort band
Er zijn twee soorten banden. Namelijk de radiaalband en de diagonaalband. Genoteerd als “R”, radiaalband, en “B”, diagonaalband.

De R of B staat direct na de bandhoogte weergegeven op de band.

Velgdiameter
De velgdiameter wordt altijd in inches weergegeven. In dit voorbeeld 12 inch.

De diameter van de velg wordt zowel op de velg als op de band weergegeven. Op de band vindt je de velgdiameter direct na de bandsoort of indien de bandsoort niet is vermeld direct na de bandhoogte.

Diameter naafgat
De diameter van het naafgat wordt weergegeven in millimeters. Het naafgat is de middelste ruimte van het hart van de velg. Deze valt om de as.

De diameter kun je simpel zelf opmeten met een schuifmaat.

Diameter van de steekcirkel
De steekcirkel vindt je door een denkbeeldige cirkel te maken die door het hart van de boutgaten loopt. De diameter van deze cirkel in millimeters wordt gebruikt voor de steekmaat. In dit voorbeeld is de diameter van de steekcirkel 112mm.

De diameter van de steekmaat kun je zelf opmeten.Bij een velg met 4 of 6 boutgaten kunt u de afstand van twee tegenover elkaar liggende steekgaten van hart tot hart meten, dit is dan de steekcirkel diameter.
Bij een velg met 5 boutgaten is het wat ingewikkelder. Dit kan op twee manieren.
De eerste manier is het trekken van een denkbeeldige cirkel door de harten van de boutgaten en de diameter van deze cirkel opmeten.
De tweede manier maakt net als bij 4 en 6 boutgaten gebruik van twee tegenover elkaar liggende boutgaten. Echter meet je nu niet van hart tot hart, maar van de buitenzijde van één boutgat naar het hart van het tegenover liggende boutgat.

Aantal boutgaten
De velg wordt bevestigd door middel van bouten. Het aantal boutgaten gebruikt men voor de steekmaat. In dit voorbeeld zijn er vijf boutgaten.

Het aantal boutgaten kun je eenvoudig zelf tellen.

ET-waarde
Een velg bestaat uit twee delen. Het gedeelte waar de band op gemonteerd zit en de schijf in het midden waarmee de velg aan de aanhangwagen gemonteerd wordt. Wanneer de schijf exact in het midden van de velg zit is de ET-waarde 0. In dit voorbeeld is de ET-waarde 20. Dit betekent dat de schijf verder naar buiten is geplaatst ten opzichte van de hartlijn van de velg. Hoe verder naar buiten de montageschijf zit des te verder valt de velg met band in de wielkas van de aanhangwagen.

De ET-waarde kun je aflezen op de velg. Deze wordt weergegeven in millimeters.

Draagvermogen of loadindex
Dit getal geeft aan wat het draagvermogen per band is. In dit voorbeeld is het index getal 86. In de linkerkolom kunt u snel zien dat het bijbehorende draagvermogen 530 kg per band is.

Het draagvermogen kun je vinden op de band. Achter het draagvermogen staat altijd een letter, dit is de speedindex.

Snelheidsindex of speedindex
De laatste letter in dit voorbeeld, de N. In de linkerkolom ziet u welke maximale snelheid hoort bij de letter. Bij de letter N hoort een maximum snelheid van 140 km/u.

De snelheidsindex vindt u op de band.

Cargo uitvoering
In sommige gevallen vindt u achter de velgdiameter aan C. Dit houdt in dat deze band op velg extra draagvermogen heeft.

Indien aanwezig vindt u de C van cargo uitvoering op de band.

Velg model
In enkele gevallen vindt u in de titel het velgmodel, dit wordt weergegeven als het geen standaard model is. Standaard zijn het stalen velgen. Daarnaast bieden wij u nog vier modellen aan. Deze ziet u dan direct op de foto naast de titel.

Steekmaat
De steekmaat is een combinatie van het aantal boutgaten en de steekcirkel diameter. Deze kun je eenvoudig zelf meten.

Overige gegevens
Tevens kun je de velgbreedte en de velgbedvorm, ofwel hoorncode vinden op de velg. De velgbreedte wordt weergegeven in inches. De velgbedvorm wordt aangegeven met een letter.

Voorraad

De meeste doorgaande maten hebben we standaard op voorraad liggen, en kunnen dus de volgende werkdag al bij u zijn. Mocht de betreffende maat niet voorradig zijn, kan het wiel alsnog geleverd worden met een levertijd van ongeveer 2 tot 3 werkdagen.

Klantenservice

Onze klantenservice staat voor u klaar voor u. Twijfel niet en neem gerust contact op als u hulp nodig heeft bij het vinden van de juiste band op velg. Wij zijn telefonisch bereikbaar, 0413-472893, en via de mail, info@masta.nl.