13 Polige stekker en stekkerdoos

13 polige stekker
13-Polige stekker, de moderne stekker!

Verschil tussen 7 polige en 13 polige stekkers

Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker is dat een 13-polige stekker over meer polen en daardoor functies beschikt. Een 7-polige stekker voorziet een aanhangwagen van de basisverlichting zoals knipperlichten, remlichten en mistverlichting. De extra polen op de 13-polige stekker worden onder andere gebruikt voor de achteruitrijverlichting en continu stroom. Achteruitrijverlichting is sinds 10 juli 2011 zelfs verplicht op aanhangers, caravans, boottrailers of paardentrailers. Vandaar dat nieuwe aanhangers tegenwoordig standaard zijn uitgerust met 13-polige stekkers. Dit is ook de reden dat de 13 polige stekker de nieuwe standaard is. Op den duur gaat deze de 7 polige stekker volledig vervangen.


Waarom kiezen voor een 13 polig systeem?

Achteruitrijverlichting verplichting

Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangers zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13 polige stekker.
Aanhangwagens tot 6 meter zijn verplicht 1 achteruitrijlamp te voeren. Bij een lengte van 6 meter of meer zijn 2 achteruitrijlampen verplicht.
Daarom zijn nieuwe aanhangwagens tegenwoordig standaard uitgerust met een 13 polige stekker, aangezien er op een 7 polige stekker geen ruimte is voor achteruitrijverlichting.

Mistachterlicht verplichting

Sinds 1 juli 2006 is een mistachterlicht verplicht op aanhangers en caravans boven 750kg (toegestane maximale massa) die na 31 december 1997 in gebruik zijn genomen.
Alle aanhangwagens en caravans van een toegestane maximale massa van 750 kg of daaronder, moeten ongeachte het bouwjaar een mistachterlicht hebben.

Voor aanhangwagens gebouwd voor 10 juli 2011 zijn deze verplichtingen geen probleem (vanwege achteruitrijverlichting verplichting). U heeft op uw 7-polige stekker mistachterlicht en u heeft geen achteruitrijverlichting nodig. Voor nieuwe aanhangwagens heeft u dus wel een 13 polige stekker nodig voor de combinatie mistachterlicht en achteruitrijverlichting.

Continu stroom caravan

Voor caravans die zijn uitgerust met een koelkast en/of met een accu, voldoet het 7 polige systeem niet meer en heeft u een 13 polig systeem nodig. Dit vanwege de continu stroom.
Aangezien u altijd stroom van de auto accu kunt onttrekken spreken we van continu (ook wel 'constant') stroom. In de meeste caravans werken een aantal systemen op de 12V spanning van de autoaccu. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast, verlichting, ventilator, accu of tv.
Vroeger werd pool 2 van de 7 polige stekker gebruikte voor de continu stroom. Sinds de verplichting van het mistachterlicht wordt pool 2 niet meer gebruikt voor de continu stroom, maar voor het mistachterlicht. Hierdoor heeft u een 13 polige stekker nodig en is dit ook de nieuwe standaard bij nieuwe caravans.


Jaeger of Multicon West?

Binnen de 13 polige stekkers en stekkerdozen vindt u 2 verschillende systemen. Het Jaeger en Multicon WeSt systeem.

Jaeger 13 polige stekker

13 Polige Stekker Jaeger De nieuwe "standaard" stekker is de Jaeger stekker. Deze van oorsprong Duitse stekker is uitgevoerd met een bajonetsluiting. Dit zorgt ervoor dat de stekker stevig vast zit aan de stekkerdoos en deze zal niet los trillen tijdens het rijden. Hierdoor is de kans op storingen tijdens het rijden aanzienlijk kleiner.
De Jaeger stekker steekt u 90 graden naar links in de stekkerdoos, het bevestigingsblokje wijst dan naar onder. Draai de stekker vervolgens een kwartslag met de klok mee, dan draait u hem de stekkerdoos in en zit deze vast. Aansluiten op een 7 polige stekkerdoos is mogelijk met een verloopadapter.

Multicon West 7/13 polige stekker

13 Polige Stekker Multicon Naast de veel voorkomende 13 polige Jaeger en de ouderwetse 7 polige stekkers is er nog een ander model, namelijk de Multicon West stekker.
De Multicon West stekker is een 13 polige stekker die past in een 7 polige stekkerdoos en in een 13 polige Multicon West stekkerdoos. Daarnaast past een 7 polige stekker ook in de Multicon West stekkerdoos.
Dit maakt het Multicon systeem bruikbaar als 7 polige of 13 polige oplossing. Handig wanneer u meedere aanhangwagens gebruikt waarbij ook nog oude 7 polige stekkers gebruikt worden.

De Multicon stekker past niet in een Jaeger stekkerdoos, andersom past dit ook niet. Vanwege de bajonet aansluiting van de Jaeger stekker wordt deze vaker gebruikt dan de Multicon West stekker. Het Multicon West systeem vindt u vaker terug op caravans.Overzicht dertienpolige Jaeger stekkerdoos (DIN 11446):

Aansluitschema 13 polige stekkerdoos
Pin Functie Kleur Draaddikte
1 / L Richtingaanwijzer links Geel 1mm
2 / 54G Mistlamp Blauw 1mm
3 / 31 Massa Wit 1,5mm
4 / R Richtingaanwijzer rechts Groen 1mm
5 / 58R Richtingaanwijzer Achterlicht rechts Bruin 1mm
6 / 54 Remlichten Rood 1mm
7 / 58L Achterlicht links Zwart 1mm
8 Achteruitrij verlichting Roze 1mm
9 Continu stroom Oranje 2,5mm
10 Contactgeschakelde stroom Donkergrijs 2,5mm
11 Massa (pin 10) Wit / Zwart 2,5mm
12 Aanhangwagen herkenning Lichtgrijs Verschillend
13 Massa (voor pin 9) Wit / Rood 2,5mm
(optioneel) Extra pool
2a Mistlamp uitschakeling Grijs


Overzicht Multicon West stekkerdoos:

Aansluitschema 13 polige multicon stekkerdoos
Pin Functie
1 / L Richtingaanwijzer links
2 / 54G Mistlamp
3 / 31 Massa
4 / R Richtingaanwijzer rechts
5 / 58R Achterlicht rechts
6 / 54 Remlichten
7 / 58L Achterlicht links
8 Achteruitrij verlichting
9 Continu stroom
10 Contactgeschakelde stroom
11 Massa (pin 10)
12 Aanhangwagen herkenning
13 Massa (voor pin 9)
(optioneel) Extra pool
2a Mistlamp uitschakeling

Klantenservice

Mocht u nog vragen hebben over de 13 polige stekker, regelgeving omtrent de verlichting of vragen over het aansluiten van uw verlichting? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u graag verder met uw vragen! U kunt contact opnemen via de telefoon, e-mail, live chat of in onze winkel!