Aanhanger lading vastzetten met een net of spanbanden

Is een aanhangernet verplicht? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het in lang niet alle gevallen nodig om de lading in een aanhangwagen af te dekken met een net. Dit is namelijk alleen nodig in het geval van losse lading die niet op andere manieren vastgezet kan worden. Vervoert u bijvoorbeeld een kast, dan is deze prima met bijvoorbeeld spanbanden vast te zetten. Een net is dus niet verplicht. Vervoert u daarentegen snoeiafval dan is een ladingnet of een gaasdoek de beste optie. Het is dus helemaal afhankelijk van de lading wat de juiste manier is van vast zetten.

Dit staat voorgeschreven in artikel 5.18.6 van de Regeling Voertuigen, terug te vinden op de volgende pagina van wetten.overheid.nl:
https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0025798&hoofdstuk=5&afdeling=18&paragraaf=0&artikel=5.18.6&z=2018-05-20&g=2018-05-20

Naast de verplichting om de lading goed vast te zetten, is het ook zo dat de gebruikte middelen in goede staat moeten zijn, correct moeten functioneren en geschikt moeten zijn voor het doel waar ze voor gebruikt worden. Bijvoorbeeld beschadigde spanbanden moeten vervangen worden, deze zijn niet langer geschikt om een lading vast te zetten. Het is dus aan te raden om spanbanden voor ieder gebruik goed te controleren op beschadigingen en het correct functioneren van de eventuele spanner.


Spanbanden

Bij Masta Aanhangwagens hebben we 4 verschillende spanbanden in ons assortiment voor algemeen gebruik en daarnaast nog 2 soorten spanbanden voor het vast zetten van auto’s op autoambulance’s.

De lichtste spanbanden zijn de trekbanden / sjorbanden. Dit zijn smalle spanbanden met een gesp op het uiteinde. Hier kan men een lus van maken en deze met handkracht vast trekken.

Daarnaast zijn er 3 maten zwaardere spanbanden. De afmeting drukt men uit in de breedte van de band in millimeters. Dit zijn 25mm, 35mm, en 50mm spanbanden. De lichtste van deze drie, 25mm, is voornamelijk geschikt om bijvoorbeeld lichte huisraad vast te zetten. De 35mm spanbanden zijn zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld ook om een grasmaaier te bevestigingen. Als laatste zijn er de zwaarste spanbanden, dit zijn de 50mm spanbanden. Deze worden gebruikt voor allerlei toepassingen en zijn in het transport per vrachtwagen de standaard.


Aanhangernet

Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om losse lading af te dekken met een net. Onder losse lading verstaat men bijvoorbeeld tuinafval, stenen, brandhout en ander grof puin. Dit soort lading is namelijk niet te bevestigen met een spanband. Volgens de eerder genoemde wet is het verplicht om uw lading altijd deugdelijk te bevestigen. Voor losse lading is dus een net essentieel binnen deze regelgeving.

Bij Masta koopt u altijd een aanhanger net uitgerust met een elastisch koord. Hierdoor zijn de netten eenvoudig te bevestigen aan de aanhangwagen en/of lading. Er zijn geen voorschriften hoe het net vastgemaakt moet worden, zolang deze maar stevig aan de aanhangwagen en strak om de lading zit. Bij Masta adviseren we hiervoor het gebruik van bevestigingshaken, zoals Anssems nethaak.

Indien u een nieuw net gaat bestellen, adviseren we altijd een maat te pakken groter dan

Lees meer »