Aanhanger lading vastzetten met een net of spanbanden?

Is een aanhangernet verplicht? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het in lang niet alle gevallen nodig om de lading in een aanhangwagen af te dekken met een net. Dit is namelijk alleen nodig in het geval van losse lading die niet op andere manieren vastgezet kan worden. Vervoert u bijvoorbeeld een kast, dan is deze prima met bijvoorbeeld spanbanden vast te zetten. Een net is dus niet verplicht. Vervoert u daarentegen snoeiafval dan is een ladingnet of een gaasdoek de beste optie. Het is dus helemaal afhankelijk van de lading wat de juiste manier is van vast zetten.

Dit staat voorgeschreven in artikel 5.18.6 van de Regeling Voertuigen, terug te vinden op de volgende pagina van wetten.overheid.nl:
https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0025798&hoofdstuk=5&afdeling=18&paragraaf=0&artikel=5.18.6&z=2018-05-20&g=2018-05-20

Naast de verplichting om de lading goed vast te zetten, is het ook zo dat de gebruikte middelen in goede staat moeten zijn, correct moeten functioneren en geschikt moeten zijn voor het doel waar ze voor gebruikt worden. Bijvoorbeeld beschadigde spanbanden moeten vervangen worden, deze zijn niet langer geschikt om een lading vast te zetten. Het is dus aan te raden om spanbanden voor ieder gebruik goed te controleren op beschadigingen en het correct functioneren van de eventuele spanner.


Spanbanden

Bij Masta Aanhangwagens hebben we verschillende spanbanden in ons assortiment voor algemeen gebruik en daarnaast ook nog verschillende soorten spanbanden voor het vastzetten van auto’s op autoambulance’s.

De lichtste spanbanden zijn de trekbanden / sjorbanden. Dit zijn smalle spanbanden met een gesp op het uiteinde. Hier kan men een lus van maken en deze met handkracht vast trekken.

Daarnaast zijn er 3 maten zwaardere spanbanden. De afmeting drukt men uit in de breedte van de band in millimeters. Dit zijn 25mm, 35mm, en 50mm spanbanden. De lichtste van deze drie, 25mm, is voornamelijk geschikt om bijvoorbeeld lichte huisraad vast te zetten. De 35mm spanbanden zijn zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld ook om een grasmaaier te bevestigingen. Als laatste zijn er de zwaarste spanbanden, dit zijn de 50mm spanbanden. Deze worden gebruikt voor allerlei toepassingen en zijn in het transport per vrachtwagen de standaard.


Aanhangernet

Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om losse lading af te dekken met een net. Onder losse lading verstaat men bijvoorbeeld tuinafval, stenen, brandhout en ander grof puin. Dit soort lading is namelijk niet te bevestigen met een spanband. Volgens de eerder genoemde wet is het verplicht om uw lading altijd deugdelijk te bevestigen. Voor losse lading is dus een net essentieel binnen deze regelgeving.

Bij Masta koopt u altijd een aanhanger net uitgerust met een elastisch koord. Hierdoor zijn de netten eenvoudig te bevestigen aan de aanhangwagen en/of lading. Er zijn geen voorschriften hoe het net vastgemaakt moet worden, zolang deze maar stevig aan de aanhangwagen en strak om de lading zit. Bij Masta adviseren we hiervoor het gebruik van bevestigingshaken, zoals Anssems nethaak.

Indien u een nieuw net gaat bestellen, adviseren we altijd een maat te pakken groter dan de bak afmetingen. Zo zorgt u ervoor dat de lading altijd volledig afgedekt kan worden, ook als deze boven de bak uitsteekt.Gaasdoek

Zoals eerder vermeld is het sinds 1 januari 2007 verplicht om losse lading af te dekken. Een aanhangernet houdt zand of ander klein materiaal natuurlijk niet tegen. Hiervoor kunt u een gaasdoek gebruiken.

Een gaasdoek, of fijnmazig net, is een doek van gaasweefsel. Dit zijn PVC gaasdoeken om uw lading mee te zekeren. Een goed gaasdoek schermt uw lading af voor zeer sterke wind, maar zorgt er wel voor dat de lading kan ademen. Gaasdoeken zijn niet waterdicht, maar een goed gaasdoek houdt wel spatwater tegen.

Bij het bestellen van een gaasdoek adviseren we altijd een maat groter te pakken dan de afmetingen van de bak. Hiermee zorgt u ervoor dat de lading altijd volledig afgedekt kan worden.


Vlakzeil

Een vlakzeil is de beste oplossing om uw lading wind- en waterdicht af te dekken. Bij Masta verkopen we PVC afdekzeilen voor uw aanhangwagen, volledig voorzien van bevestigingsogen rondom. Een vlakzeil besteld u net iets groter dan de bakmaat van uw aanhangwagen. Hiermee sluit u de lading netjes wind- en waterdicht af en kan er geen wind of water onder waaien. Een aantal standaard maten vindt u op onze website, deze hebben we geregeld op voorraad liggen. Daarnaast is het mogelijk om elk vlakzeil precies op maat te laten maken. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.