Het transporteren van een motor op een aanhangwagen komt tegenwoordig veel voor. Lekker op vakantie met de camper waarbij de motor mee gaat op de aanhanger, een van de voorbeelden die men kan noemen binnen dit onderwerp. Uiteraard is het van groot belang om de lading, in dit geval de motor, goed vast te zetten op de aanhanger. Hiervoor is verschillend materiaal verkrijgbaar, maar wat kan er nou waar gebruikt worden? In deze blog gaan we wat dieper in op de beschikbare materialen en op welke manier de motor correct vast gezet kan worden op de aanhangwagen. In de eerste plaats kijken we kort naar de diverse materialen ten behoeve van het transport van motoren op aanhangwagens, welke bij ons verkrijgbaar zijn. Deze zijn allen te vinden op de motor toebehoren pagina op de webshop.

Acebikes SteadyStand

Een veel gebruikt onderdeel bij het transporteren van motoren is de SteadyStand van het merk Acebikes. Dit is een steun die op de aanhangwagen gemonteerd kan worden, waar het voorwiel van de motor ingereden kan worden. De SteadyStand zorgt voor de eerste stabilisatie van de motor die als het ware het voorwiel in de klem borgt. Doordat het voorwiel stabiel staat kan de motor daarna verder vast gezet worden. De SteadyStand zorgt daarnaast ook voor zijwaartse stabiliteit tijdens het rijden.

SteadyStand Fixed

Hoe wordt de motor correct vastgezet op de aanhangwagen?

Zoals eerder genoemd is het gebruik van een SteadyStand bij het vervoer van een motor ideaal. Wanneer de motor in de SteadyStand geplaatst is, kan deze vervolgens met spanbanden vastgezet worden. De speciale spanbanden van Acebikes zorgen hier voor gemak, echter zijn 'normale' smalle spanbanden ook geschikt. We adviseren om 4 spanbanden te gebruiken bij het vastzetten van de motor, namelijk twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. De spanbanden aan de voorzijde zorgen ervoor dat de motor naar voren getrokken wordt, tegen de SteadyStand aan. Aan de achterzijde wordt de motor naar links en naar rechts gestabiliseerd, zodat deze niet op en neer kan 'stuiteren' op de aanhangwagen. Belangrijk is om vaste, stevige punten te gebruiken waar de spanband omheen getrokken wordt. Denk bijvoorbeeld aan de voorvork bij de voorzijde en aan de achterbrug van de motor bij de achterzijde. Onderstaand een voorbeeld:

Borging motor voorzijde Borging motor achterzijde


Bevestiging achterwiel

Daarnaast heeft u ook nog de Acebikes Tyrefix, een spanband speciaal ontwikkeld om het achterwiel vast te zetten. Span de Tyrefix over het achterwiel en trek beide spanners aan. Zo eenvoudig werkt het handige systeem! U vindt de Tyrefix hier terug: Acebikes Tyrefix.

Acebikes Tyrefix