Maandelijkse Archieven: Februari 2019

 1. 13 Polige stekker

  13 Polige stekker en stekkerdoos

  13 polige stekker
  13-Polige stekker, de moderne stekker!

  Verschil tussen 7 polige en 13 polige stekkers

  Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker is dat een 13-polige stekker over meer polen en daardoor functies beschikt. Een 7-polige stekker voorziet een aanhangwagen van de basisverlichting zoals knipperlichten, remlichten en mistverlichting. De extra polen op de 13-polige stekker worden onder andere gebruikt voor de achteruitrijverlichting en continu stroom. Achteruitrijverlichting is sinds 10 juli 2011 zelfs verplicht op aanhangers, caravans, boottrailers of paardentrailers. Vandaar dat nieuwe aanhangers tegenwoordig standaard zijn uitgerust met 13-polige stekkers. Dit is ook de reden dat de 13 polige stekker de nieuwe standaard is. Op den duur gaat deze de 7 polige stekker volledig vervangen.


  Waarom kiezen voor een 13 polig systeem?

  Achteruitrijverlichting verplichting

  Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangers zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13 polige stekker.
  Aanhangwagens tot 6 meter zijn verplicht 1 achteruitrijlamp te voeren. Bij een lengte van 6 meter of meer zijn 2 achteruitrijlampen verplicht.
  Daarom zijn nieuwe aanhangwagens tegenwoordig standaard uitgerust met een 13 polige stekker, aangezien er op een 7 polige stekker geen ruimte is voor achteruitrijverlichting.

  Mistachterlicht verplichting

  Sinds 1 juli 2006 is een mistachterlicht verplicht op aanhangers en caravans boven 750kg (toegestane maximale massa) die na 31 december 1997 in gebruik zijn genomen.
  Alle aanhangwagens en caravans van een toegestane maximale massa van 750 kg of daaronder, moeten ongeachte het bouwjaar een mistachterlicht hebben.

  Voor aanhangwagens gebouwd voor 10 juli 2011 zijn deze verplichtingen geen probleem (vanwege achteruitrijverlichting verplichting). U heeft op uw 7-polige stekker mistachterlicht en u heeft geen achteruitrijverlichting nodig. Voor nieuwe aanhangwagens heeft u dus wel een 13 polige stekker nodig voor de combinatie mistachterlicht en achteruitrijverlichting.

  Continu stroom caravan

  Voor caravans die zijn uitgerust met een koelkast en/of met een accu, voldoet het 7 polige systeem niet meer en heeft u een 13 polig systeem nodig. Dit vanwege de continu stroom.
  Aangezien u altijd stroom van de auto accu kunt onttrekken spreken we van continu (ook wel 'constant') stroom. In de meeste caravans werken een aantal systemen op de 12V spanning van de autoaccu. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast, verlichting, ventilator, accu of tv.
  Vroeger werd pool 2 van de 7 polige stekker gebruikte voor de continu stroom. Sinds de verplichting van het mistachterlicht wordt pool 2 niet meer gebruikt voor de continu stroom, maar voor het mistachterlicht. Hierdoor heeft u een 13 polige stekker nodig en is dit ook de nieuwe standaard bij nieuwe caravans.


  Jaeger of Multicon West?

  Binnen de 13 polige stekkers en stekkerdozen vindt u 2 verschillende systemen. Het Jaeger en Multicon WeSt systeem.

  Jaeger 13 polige stekker

  13 Polige Stekker Jaeger De nieuwe "standaard" stekker is de Jaeger stekker. Deze van oorsprong Duitse stekker is uitgevoerd met een bajonetsluiting. Dit zorgt ervoor dat de stekker stevig vast zit aan de stekkerdoos en deze zal niet los trillen tijdens het rijden. Hierdoor is de kans op storingen tijdens het rijden aanzienlijk kleiner.
  De Jaeger stekker steekt u 90 graden naar links in de stekkerdoos, het bevestigingsblokje wijst dan naar onder. Draai de stekker vervolgens een kwartslag met de klok mee, dan draait u hem de stekkerdoos in en zit deze vast. Aansluiten op een 7 polige stekkerdoos is mogelijk met een verloopadapter.

  Multicon West 7/13 polige stekker

  13 Polige Stekker Multicon Naast de veel voorkomende 13 polige Jaeger en de ouderwetse 7 polige stekkers is er

  Lees meer »
 2. Hulco Medax, plateauwagen voor de professionele markt

  Klant ervaring:

  "Vanwege de uitbreiding aan ons bedrijf waren we op zoek naar een grote aanhangwagen met huif. Belangrijk hiervoor was de lengte van de aanhangwagen en dat het mogelijk was om te laden vanaf de zijkant. Door de uitstekende service van Masta Aanhangwagens zijn we geholpen met een Hulco Medax. Nu laden we eenvoudig lengtes van 6 meter via de zijkant, daarnaast liggen onze spullen vervolgens droog. Erg belangrijk voor ons werk als koeriers. Top geholpen en we zijn er als bedrijf erg tevreden over."

  van der Zanden Koeriersdienst

  vd Zanden Koerier
  Lees meer »
Verzending en Bezorging | Verzendkosten | Ruilen en Retourneren | Betaalmogelijkheden | Intracommunautaire levering | Informatie & Regelgeving | Over ons | Blog
© 1983 - 2021 Masta Aanhangwagens VOF. Alle rechten voorbehouden.