Aanhangwagen verlichting

De verlichting van uw aanhangwagen is een essentieel onderdeel om veiligheid in het verkeer te garanderen. Onderstaand zal het verlichtingsschema worden toegelicht, gevolgd door de wettelijke eisen en een veelvoorkomend probleem waar u mogelijk tegenaan kan lopen.

7 of 13 polig?

Er zijn inmiddels verschillende standaarden, de twee meest gebruikte zijn echter de 7-polige stekker en de 13-polige Jaeger stekker. Over het algemeen ziet men op oudere aanhangwagen voornamelijk de 7-polige stekkers. Terwijl op nieuwe aanhangwagens en caravans de 13-polige verplicht is.

Aansluitschema aanhanger:

Schema 7 polige stekker:

Aansluitschema 7-polige stekker
Pool nummer Din nummer Kleur Aangesloten
1 L Geel Richting links
2 54G Blauw Mistlamp of continu stroom
3 31 Wit Massa
4 R Groen Richting rechts
5 58R Bruin Licht rechts
6 54 Rood Remlicht
7 58L Zwart Licht links

Schema 13 polige stekker:

Aansluitschema 13-polige stekker
1 Geel Richting links
2 Blauw Mistlamp
3 Wit Massa (polen 1 t/m 8)
4 Groen Richting rechts
5 Bruin Licht rechts
6 Rood Remlicht
7 Zwart Licht links
8 Roze Achteruitrijlicht
9 Oranje Continu stroom
10 Grijs Contact stroom
11 Wit/zwart Massa (voor pool 10)
12   Aanhangwagen herkenning*
13 Wit/Rood Massa (voor pool 9)

*= Gekoppeld aan pool 3, ter indicatie aan het trekkende voertuig dat er een aanhangwagen aangekoppeld is.


Adapters:

Aanhangwagen 13-Polig - Auto 7-Polig:

Universele verloopstekker 7 auto - 13 aanhangwagen
€ 5,71 € 4,72

Aanhangwagen 7-Polig - Auto 13-Polig:

Universele verloopstekker 13 auto - 7 aanhangwagen
€ 5,99 € 4,95

Wettelijke eisen:

Let er op dat uw aanhanger voldoet aan de wettelijke eisen. Onderstaand een korte uiteenzetting van de verplichtingen wat betreft verlichting en reflectoren. Mocht u hier vragen over hebben neem gerust contact met ons op.

Verlichting:

Standaard verplicht:

 • Twee richtingaanwijzers op de achterzijde
 • 2 rode achterlichten
 • 2 rode remlichten
 • 1 of 2 rode mistachterlichten
 • Witte kentekenplaatverlichting
 • Twee witte stadslichten aan de voorzijde, als de aanhangwagen breder is dan 1.60 meter.
 • Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht + belading), breder dan 2.10 meter is het tevens verplicht twee witte markeringslichten aan de voorzijde en twee rode markeringslichten aan de achterzijde te hebben.
 • Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht + belading), breder dan 2.10 meter en langer dan 6 meter zijn zijmarkeringslichten verplicht.
 • Vanaf 1 juli 2006 moeten alle aanhangwagens met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg en aanhangers met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 750 kg., die na 31 december 1997 in Nederland in gebruik zijn genomen een mistachterlicht hebben.
 • Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangwagens zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker. Aanhangwagens tot 6 meter zijn verplicht 1 achteruitrijlamp te voeren en 1 extra is toegestaan. Bij een lengte van 6 meter of meer zijn 2 achteruitrijlampen verplicht en twee extra toegestaan.

Reflectoren:

 • Twee rode reflectoren aan de achterzijde. Maximaal 40 cm uit de buitenzijde
 • Indien de aanhangwagen niet breder is dan 1.60 meter, twee witte reflectoren aan de voorzijde
 • Ronde of rechthoekige gele/oranje reflectoren aan iedere zijkant van het voertuig. Deze mogen niet driehoekig zijn.


Veel voorkomend probleem:

Waarom blijft de mistlamp van mijn aanhangwagen of caravan branden?

Het komt vaak voor dat als u een aanhangwagen of caravan aankoppelt aan een auto, dat de mistlamp blijft branden. Deze is enkel uit te schakelen door de stekker van de aanhangwagen uit de auto te halen.


De oorzaak:
De oorzaak van dit probleem ligt vrijwel altijd in hoe de stekkerdoos van de auto aangesloten is. Op de auto zit een 7 polige stekkerdoos, met inplaats van op een van de polen de mistlamp aangesloten continu stroom aangesloten. Op de aanhangwagen of caravan is de mistlamp wel op deze pool aangesloten. Bij 13 polige stekkerdozen bestaat dit probleem niet, omdat daar bij de continu stroom en de mistlamp een eigen pool toegewezen hebben.


De oplossing:
Vaak worden er bij dit probleem voor snelle oplossingen gekozen, zoals het verwijderen van de gloeilamp uit de mistlamp of het losmaken van de draad van de mistlamp in de stekkerdoos. Een goede oplossing is natuurlijk de stekkerdoos op de auto correct aansluiten. De beste oplossing is natuurlijk op de auto een 13 polige stekkerdoos monteren, zodat zowel de mistlamp als de continustroom gebruikt kunnen worden. Heeft u dan continustroom nodig op de caravan, dan is een 13 polige stekker wel vereist.

loader
Bezig met laden...