Heeft u nieuwe wielen of banden besteld en zitten er "deuken" in? Geen paniek, dit komt vaker voor en is volkomen normaal!
Dit is wat ze noemen “side-dents” en komen voor doordat de karkas gordels in de band elkaar relatief ruim overlappen. Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar doet technisch gezien geen enkele afbreuk aan de kwaliteit van de band en veroorzaakt verder dus geen enkel probleem.

Hieronder een enkele voorbeelden van de zogenoemde side-dents.

side dent band
side dent nieuwe band

Hieronder wordt kort uitgelegd hoe een radiaal band in elkaar zit. Bij een side-dent overlappen de staaldraadweefsels van nummer 2 elkaar.

Radiaal banden
Bij radiaal banden zijn stalen koordlagen loodrecht op de hiel van de band geplaatst en is een gordel op het karkas aangebracht. Doordat koordlagen loodrecht op elkaar staan, zijn de zijwanden van radiale banden erg soepel.

radiaal band

1. Het loopvlak
Komt in contact met het wegdek.

2. Karkasgordels
De staaldraadweefsel lagen die boven op de radiaal karkas worden gekleefd zorgen voor de rechthoekige vorm.

3. Radiaal Karkas
Deze karkaslaag loop van hieldraad tot aan de andere kant de hieldraad. Dit is de enigste laag die de band bij elkaar houdt. De radiaal laag houdt de druk in de band. Indien deze laag beschadigt zult u een blaas op het loopvlak zien.

4. Tubeless laag
De binnenste laag van de band. De tubelesslaag is een zeer dunne rubberlaag die de band 99.9% luchtdicht maakt. Hierdoor is een binnenband niet meer nodig.

5. Flank
De zijkant van de band die zorgt voor het zachte rijcomfort. Oneffenheden in het wegdek worden opgevangen door de zijkant van de band. Vanwege het hardere loopoppervlak en de zachtere zijwand zorgt de flank voor een dempende werking. Zoals hierboven genoemd kunt u wellicht op de flank de "side-dents" aantreffen. Bij de side dents overlappen 2 karkas gordels (staaldraad) elkaar waardoor de band op die plek minder uitzet wanneer er druk op de band komt. Dit is dus niet gevaarlijk, het is eigenlijk zelfs het sterkste punt van de band.

6. Hiel
De hiel zorgt voor een luchtdichte aansluiting tegen de velg. Indien een velg niet meer mooi rond is of er komt vuil tussen kan er lucht ontsnappen tussen de velg en de hiel.

7. Hieldraad
Een robuuste staalkabel die rond de gehele band loopt. De hieldraad klemt als het ware rond de velg.