Ik heb storing in mijn LED verlichting? Hoe kan dit? Mijn auto geeft aan dat de LED verlichting van de aanhanger niet werkt?
Vragen die we steeds vaker zien terugkomen. Waarom geeft uw auto een storing aan en hoe lost u dit weer op?

LED Verlichting in combinatie met het CAN-bus systeem
Steeds vaker zien we LED verlichting. Thuis, op auto's en ook op aanhangwagens worden LED lampen steeds vaker gemonteerd. Helaas verloopt dit niet altijd zonder problemen, met name in combinatie met moderne auto's. De nieuwere auto's zijn vaak uitgerust met een CAN-bussysteem (Controlled Area Netwerk). Met behulp van dit systeem communiceren alle elektronische apparaten constant met elkaar. Voorheen werd er voor elk te controleren systeem een aparte kabel getrokken. Met behulp van het CAN-bussysteem is dat niet meer nodig en vindt alle informatie uitwisseling plaats in slechts twee kabels. Het CAN-bus systeem controleert ook of de verlichting werkt, maar helaas werkt het systeem niet altijd goed samen met LED verlichting. De LED lampen hebben een dermate lage weerstand waardoor het systeem denkt dat de verlichting niet (optimaal) werkt. De LED lampen verbruiken als het ware te weinig om opgemerkt te worden. Dit zorgt voor een storing, wat flikkerende lampen of zelfs uitval van de verlichting kan veroorzaken.


Oplossen van de storing

Om een dergelijke storing op te lossen zijn twee opties mogelijk:

- De eerste optie is om een weerstand in de bestaande kabelboom te plaatsen. Hier vindt u de losse weerstand: Weerstand set voor 12V LED verlichting. Dit kan de storing oplossen doordat het CAN-bus systeem nu voldoende weerstand registreert vanaf de lamp. Echter is voor deze optie flink wat montagewerk in de kabelboom nodig.

- De tweede optie is een plug&play oplossing. Waarbij er tussen de stekkerdoos van de auto en de stekker van de aanhangwagen een convertor geplaatst wordt, een zogeheten "control box". Deze convertor zorgt ervoor dat de storing tussen het CAN-bussysteem van de auto en de LED verlichting van de aanhangwagen opgelost wordt. Hiervoor hoeft er niets aan de bestaande kabelboom te gebeuren en is het probleem in een handomdraai verholpen.

Deze convertors zijn met zowel een 7- als 13-polige stekker verkrijgbaar op de LED diversen pagina in onze webshop.
7-Polig: Fristom LED control box 7 polig
13-Polig: Fristom LED control box 13 polig
Deze convertors hebben we standaard op voorraad liggen, indien u dus voor 16:00 besteld heeft u hem de volgende dag al in huis.

Fristom LED Control box 7-polig
€ 88,80 € 73,39
Fristom LED control box 13 polig
€ 103,55 € 85,58

Voor- en nadelen van LED verlichting

Voordelen:

 • Duurzaam en laag energieverbruik
  LED verlichting verbruikt minder stroom dan de traditionele gloeilampjes en hebben hoger aantal branduren.
 • Waterdicht
  De meeste LED lampen zijn waterdicht, mits de bedrading ook waterdicht is aangesloten.
 • Strak design
  LED verlichting ziet er strak uit en geven een felle effectieve verlichting af.

Nadelen:

 • Storingsgevoelig
  Door een laag verbruik in amperage kan het storingen opleveren in combinatie met het CAN-bussysteem in moderne auto's.
 • Prijs
  Vanwege de nieuwere techniek is LED verlichting vaak duurder dan de traditionele gloeilampen.
 • Kwaliteitsverschil
  Er is veel kwaliteitsverschil in omloop ten behoeve van LED verlichting. Goedkopere LED verlichting kan meerdere problemen veroorzaken, waardoor het alsnog veel duurder wordt om goedkope LED lampen werkbaar te maken op de aanhangwagen.
Fristom FT-270 LED Achterlicht Rechts CAN-bus proof 5-polig
€ 55,54 € 45,90

Klantenservice

Krijgt u uw LED verlichting niet werkend, blijft hij storing geven of twijfelt u over de juiste aansluiting? Neem dan contact op met de klantenservice van Masta Aanhangwagens! We helpen u graag met werkende LED verlichting zonder storing of foutmeldingen! Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing.