Welke campingstekker heb ik nodig?

De campingstekker, ook wel eurostekker genoemd, is er in veel varianten. "Welke heb ik nodig?" Een vraag die regelmatig terug komt. We helpen u graag aan de juiste stekker!

CEE Campingstekker

De bekende blauwe campingstekker die het meest gebruikt wordt heet formeel CEE campingstekker en is van origine een industriële stekker. De internationale normering waar dit type stekker aan ontleend is, wordt IEC 60309 genoemd en de stekkers volgens deze norm zijn verkrijgbaar in 3-, 4- of 5-polige uitvoeringen. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen voor het gebruik met krachtstroom en daarom zijn ze ook zo robuust. De meest gebruikte campingstekker is de 3-polige versie. De 3-polige stekker wordt veelal ook “2 polig + aarde” genoemd, maar dit is dus dezelfde. De 4- en 5-polige variant zult u niet snel tegenkomen op de camping.

Blauw of rood?

De blauwe stekkers worden gebruikt voor het AC net van 230 volt, rood is gereserveerd voor AC 400 volt. De rode krachtstroom stekkers zult u zelden tegenkomen op een camping. De campingstekker die doorgaans gebruikt wordt in Europa is de blauwe stekker voor het 230 Volt lichtnet.

Stroom naar de tent of caravan

Heeft u een goede kabelhaspel dan heeft u in principe voor uw tent genoeg aan een verloopkabel van CEE (male) naar randaarde kabel (female).
Voor uw caravan heeft u een CEE verlengkabel nodig. Voor het geval de camping geen CEE aansluiting heeft, heeft u een verloopkabel van randaarde kabel (male) naar CEE (female) nodig.

Welke lengte moet de camping kabel zijn?

Qua lengte van de verlengsnoer zit u met 30 meter meestal goed. Met 50 meter weet u zeker dat u ook op afgelegen plekken terecht kunt. Vooral op natuurcampings is 50 meter een aanrader.