Wat is kogeldruk?

Kogeldruk is de kracht waarmee de aanhangwagen of caravan op de trekhaak rust. Een te hoge of lage kogeldruk kan gevaarlijk worden en kan ervoor zorgen dat uw combinatie gaat slingeren. Ook beïnvloed het uw rijcomfort. U kunt de kogeldruk beïnvloeden met uw lading. Meer lading aan de voorkant van uw aanhangwagen/caravan betekent meer kogeldruk.

Demonstratie van te veel gewicht achter op de aanhangwagen

Maximale kogeldruk

Zowel uw auto, trekhaak als aanhangwagen/caravan hebben elk een maximale kogeldruk.
U mag niet over de maximale kogeldruk heen, kijk daarom naar de laagste waarde van de drie.
- De maximale kogeldruk van auto vindt u doorgaans terug in het instructieboekje.
- De max. kogeldruk van de trekhaak vindt u terug op het typeplaatje als S-waarde (Is er geen typeplaatje dan is het maximaal trekgewicht beperkt tot 750 kg en de maximale kogeldruk tot 50 kg).

S-waarde 100 kg
Dit is geen officieel typeplaatje!
- Bij de aanhangwagen/caravan vindt u de max. kogeldruk terug op de koppeling, het typeplaatje van de oplooprem of het typeplaatje van de aanhangwagen.
Stützlast = 100 kg
U vindt de kogeldruk achter 0 -

Minimale kogeldruk

Er is natuurlijk ook een minimale kogeldruk. Wij adviseren voor onze aanhangwagens een minimale kogeldruk van 4% van het totaalgewicht van de beladen aanhangwagen aan te houden.

Kogeldruk meten

Het is belangrijk dat u de kogeldruk in de gaten houdt en meet voordat u met uw aanhangwagen of caravan de weg op gaat. U kunt de kogeldruk eenvoudig meten met een kogeldruk meter. Bij Masta Aanhangwagens vindt u hiervoor Aluminium en Kunststof kogeldruk meters.

U kunt de kogeldruk ook opmeten met een gewone weegschaal, dat doet u zo:
- Zorg ervoor dat de aanhanger/caravan horizontaal staat (controleer dit met een waterpas)
- Plaats een plank op de weegschaal zodat het gewicht goed verdeeld wordt
- Plaats tussen de koppeling en de weegschaal een balk/plank waar de aanhangwagen op rust, lees de kogeldruk af van de weegschaal

kogeldruk meten weegschaal

Tips voor uw vakantie!

Zware lading in de auto
Door uw zware lading in uw auto te vervoeren in plaats van uw aanhangwagen of caravan krijgt u een betere gewichtsverhouding tussen de auto en de aanhangwagen. Hierdoor zal de combinatie beter op de weg liggen. Een dakkoffer kan ook een goeie uitkomst geven voor bijvoorbeeld een zware tent.

Lading boven uw as/assen
Zware lading en spullen kunt u bij uw aanhangwagen of caravan het beste zoveel mogelijk boven de assen laden. Dit zorgt voor betere gewichtsverdeling en een betere kogeldruk. Vooral de achterkant van een caravan wordt vaak te zwaar beladen. De opbergruimte onder het bed is vaak het grootst, als gevolg belanden hier (te) veel en zware spullen in. Houdt hier rekening mee!

belading boven uw as