Caravan verlichting; een wettelijke verplichting

Aanhanger- en caravan verlichting is wettelijk verplicht in Nederland en moet tevens aan een aantal eisen voldoen. Wanneer u een nieuwe caravan koopt, levert de fabrikant deze zo af, dat aan alle gestelde verlichtingseisen wordt voldaan. Daarna bent u er als eigenaar verantwoordelijk voor dat alles ook goed blijft werken. Storingen worden in de regel veroorzaakt door corrosie op de contacten van de verlichting of door een slechte massa verbinding.

Tijdens de periode van winterstalling kan er enige corrosie op de contacten ontstaan door vochtinwerking, waardoor de caravan verlichting niet meer naar behoren werkt. Houd hier rekening mee wanneer u de caravan in het voorjaar uit de stalling haalt. Een ander probleem kan zijn dat de verbinding tussen de caravan en de auto het probleem geeft, bijvoorbeeld door een verkeerde stroomaansluiting of een beschadigde stroomkabel. Veelal zijn dit kleine storingen die u als caravaneigenaar vaak zelf op kunt lossen.

De uitrusting van caravan verlichting en uw aandeel

De caravan verlichting voor het rijden op de weg moet minimaal zijn uitgerust met:

- Achterlichten
- Remlichten
- Richtingaanwijzers
- Mistachterlicht(en)
- Achteruitrijlamp(en)
- Kentekenplaatverlichting
- Witte breedtelichten voorzijde
- Voor- achter- en zijreflectie
- Langer dan 6 meter en breder dan 2,1 meter? Dan is zijmarkeringsverlichting ook vereist

Uw aandeel bestaat eruit dat verlichting van uw caravan naar behoren moet werken. Het glas mag tevens niet te sterk verkleurd zijn of gebroken waardoor er wit licht doorheen schijnt.

Voorkom boetes

Door de politie worden veelvuldig caravancontroles ingesteld. Ieder voorjaar weer worden combinaties voor een inspectie van de weg gehaald, waarbij de nodige tekortkomingen worden vastgesteld. Naast veel voorkomende gebreken als overbelading, slechte banden of het niet aanwezig zijn van het kenteken- en/of rijbewijs, behoort niet goed functionerende caravan verlichting eveneens tot deze groep. Geef de verlichting van uw caravan, net als de andere zaken, altijd wat extra aandacht ruim voor vertrek. Mocht uw caravan verlichting of één van de lampjes defect zijn, dan kunt u voordelig en snel bij Masta Aanhangwagens terecht.