Aanhangwagen met lading

Correct laden van uw aanhangwagen doet u zo!

Het correct laden van uw aanhangwagen klinkt eenvoudig, maar kan knap lastig zijn en indien u dit niet zorgvuldig doet kan het ook gevaarlijk worden! Er zijn meerdere zaken waar u rekening mee moet houden voordat u met de aanhangwagen de weg op gaat. Denk bijvoorbeeld aan het laadvermogen, de kogeldruk en de vele krachten die uw lading moet weerstaan. Zo heeft u onder andere te maken met rijwind en de krachten die vrijkomen bij het optrekken, afremmen en in de bochten. Tevens wilt u ten alle tijden voorkomen dat u lading verliest of dat deze gaat schuiven.

De 7 belangrijkste punten voor het correct laden van uw aanhangwagen:

- Het totaalgewicht van uw lading mag het laadvermogen van uw auto en aanhangwagen niet overschrijden.
- U bent verplicht de lading van uw aanhangwagen vast te zetten of af te dekken zodat deze lading, of een deel daarvan, niet van de aanhangwagen kan vallen.
Houd rekening met; een noodstop, uitwijkmanoeuvre, wind of slecht wegdek.
- De kogeldruk moet correct zijn
- Voorkom te zware en te hoge lading
- Voorkom dat uw lading uitsteekt
- De conditie en druk van de banden moeten goed zijn.
- De verlichting en oplooprem (bij geremde modellen) moeten correct werken.

 

Trekvermogen auto:

Als u een aanhangwagen aankoppelt achter uw auto is het belangrijk dat u weet welk gewicht uw auto maximaal mag trekken. U vindt het maximale trekgewicht terug op het kentekenbewijs van de auto. U kunt eventueel ook uw kenteken invoeren op ovi.rdw.nl, daar vindt u ook het trekvermogen terug van de auto.

Let op het totaalgewicht van de aanhangwagen:

Elke aanhangwagen heeft een maximaal (netto) laadvermogen. Samen met het eigen gewicht (ledig gewicht) van de aanhangwagen vormt dit het totaalgewicht van de aanhangwagen. U kunt het (netto) laadvermogen als volgt uitrekenen: Max totaal gewicht aanhangwagen - ledig gewicht = laadvermogen. Het totaalgewicht en laadvermogen vindt u terug op het kenteken of typeplaatje van de aanhangwagen.

Zorg ervoor dat u altijd binnen het aangegeven laadvermogen van de aanhangwagen en het trekgewicht van de auto blijft.

Verdeel uw lading:

- Verdeel uw lading in de lengte en breedte zodat het grootste gedeelte van het gewicht midden op de assen komt. Dit in verband met de kogeldruk.
- Voorkom hele hoge lading, dit vangt namelijk veel rij- en zijwind. Wat de aanhangwagen kan doen slingeren of eventueel omwaaien.
- Zet de lading goed vast met spanbanden om schuiven te voorkomen tijdens optrekken, remmen of bij een stuurbeweging.
- Losse lading (denk aan haardhout of tuinafval) dekt u altijd af met een aanhangernet, gaasdoek of vlakzeil.

© Afbeelding Anssems Aanhangwagens 

Controleer de kogeldruk:

De lading van uw aanhangwagen drukt voor het grootste gedeelte, indien u de lading goed heeft geladen, op de as(sen) van de aanhangwagen. Maar zodra u de aanhangwagen aankoppeld zal deze ook altijd verticaal druk uitoefenen op de trekhaak van de auto. Dit noemen we kogeldruk.

De juiste kogeldruk is van absoluut cruciaal belang voor de wegligging en het rijgedrag van de combinatie.

Zorg dat de minimale kogeldruk van een geladen aanhangwagen 4% is van het totale draagvermogen.
De maximale kogeldruk staat altijd vermeld op uw trekhaak, dissel, koppeling en oplooprem. U mag de kogeldruk van geen enkel onderdeel overschrijden. 

Te veel of te weinig kogelddruk kan dit leiden tot slingeren. Zie onderstaande illustratie.

 

Voorkom dat uw lading uitsteekt:

Maximale hoogte aanhangwagen + lading: 4 meter
Maximale breedte ondeelbare lading: 3 meter (Steekt meer dan 10cm uit? Dan moet u de lading markeren!)
Maximale breedte deelbare lading: Mag niet uitsteken buiten de aanhanger.
Uitsteken achterzijde: Ondeelbare lading max. 1 meter (max. 5 meter achter de achterste as), Deelbare lading mag niet uitsteken!
Uitsteken voorzijde: Mag niet voorbij de aanhangwagen uitsteken.

Lading vastzetten / Losse lading afdekken:

U bent volgens de wet verplicht om uw lading altijd goed vast te zetten (borgen of afdekken). U mag geen lading verliezen en u wilt natuurlijk ook voorkomen dat deze gaat schuiven om schade te voorkomen. Houdt hierbij rekening met rij- en zijwind, optrekken, afremmen, een noodstop, uitwijkmanoeuvre of een slecht wegdek. Kan de lading niet vastgemaakt wordt met spanbanden? Dek de losse lading dan altijd af met een net, gaasdoek of dekzeil.

Controleer uw banden:

Controleer voordat u vertrekt altijd de banden van uw aanhangwagen. De wegligging en veiligheid van de aanhangwagen is buiten de kogeldruk en plaatsing van de lading ook afhankelijk van de bandenconditie en bandendruk. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig uw banden controleert op slijtage, beschadigingen en luchtdruk. 

Controleer uw verlichting:

Voordat u vertrekt moet u altijd uw verlichting controleren. Indien de verlichting (deels) niet werkt kan dit bijzonder gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Denk bijvoorbeeld eens aan de remlichten of knipperlichten, als deze niet werken is dat zeer gevaarlijk. Uw verlichting moet daarnaast aan een aantal wettelijke eisen voldoen.