Wanneer heb je genoeg aan een B-rijbewijs en wanneer is een E achter B-rijbewijs nodig? Welk rijbewijs heb je nodig voor welke aanhanger?

Om met een aanhanger op de openbare weg te rijden, heb je een rijbewijs B, BE of B+ (ook wel code 96 genoemd) nodig. Het specifieke rijbewijs dat vereist is, hangt af van de combinatie van het trekkend voertuig en de aanhanger.

Met welke aanhanger mag je rijden met een B-rijbewijs?

Als je alleen een B-rijbewijs hebt, mag je:

 - Een aanhanger trekken met een maximaal toegestaan gewicht van 750 kg (leeg gewicht van de aanhanger + laadvermogen).

 - Een aanhanger trekken die meer weegt dan 750 kg, op voorwaarde dat het totale gewicht van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kg komt. Hierbij wordt gekeken naar het leeg gewicht + het bruto laadvermogen. Het gaat dus om het toegestane maximum laadvermogen, ongeacht of je daadwerkelijk minder lading vervoert en daardoor onder de 3500 kg blijft.

Er is helaas geen standaardlijst met toegestane aanhangers, omdat dit ook afhankelijk is van de auto waarin je rijdt, met name het eigen gewicht van de auto.

Met welke aanhanger mag je rijden met een BE-rijbewijs?

Met een BE-rijbewijs mag je:

 - Een aanhanger van maximaal 3500 kg trekken met een BE-rijbewijs.

 - Met een BE-rijbewijs mag je een combinatie van voertuig en aanhanger trekken met een maximaal totaalgewicht van 7000 kg (leeg gewicht + laadvermogen), onder bepaalde voorwaarden.

 - Heb je je BE-rijbewijs vóór 19 januari 2013 behaald? Dan zijn er geen maximale gewichtslimieten van toepassing, mits de combinatie van het trekkend voertuig en de aanhanger dit aankan.

Met welke aanhanger mag je rijden met een B+-Rijbewijs?

Wil je een zwaardere combinatie besturen, dan kun je dat doen tot 4.250 kg met het nieuwe rijbewijs B+. Dit wordt ook wel rijbewijs B+ code 96 genoemd. Dit betekent dat je een extra test hebt afgelegd en daarmee hebt aangetoond dat je bekwaam bent om een auto met een iets zwaardere aanhanger te besturen.

 

Enkele voorbeelden: 

Gewicht auto Bruto laadvermogen aanhanger Benodigd rijbewijs
2500 kg 750 kg Rijbewijs B
2300 kg 1000 kg Rijbewijs B
2400 kg 1500 kg Rijbewijs B+ of Rijebwijs BE
2400 kg 2000 kg Rijbewijs BE
2500 kg 3500 kg Rijbewijs BE

 

Wil je weten welk gewicht je auto mag trekken?

Als u kijkt naar wat uw trekkend voertuig mag trekken wordt verschil gemaakt tussen geremde en ongeremde treklast.
De meeste auto's kunnen gemiddeld een ongeremde aanhanger van ongeveer 500 tot 750 kg trekken, terwijl de geremde treklast varieert van ongeveer 1200 kg tot maximaal 3500 kg. Controleer dit altijd goed, een te zware aanhagnwagen kan namelijk gevaarlijk zijn en schade aanrichten.

 - Een te zware aanhangwagen kan schade aanrichten aan het trekkend voertuig. Vooral als het vermogen te gering is, dit is slecht voor de motor!

 - Naast de mogelijke schade is het uiterst gevaarlijk om met een te zware aanhangwagen te rijden. Het trekkend voertuig kan te licht zijn, waardoor deze gemakkelijk doorgeduwd kan worden door de aanhangwagen. 

Controleer wat uw auto mag trekken aan de hand van uw kenteken!

Reken uit of u een B of BE rijbewijs nodig heeft voor uw combinatie!