- Aanhangwagens boven een totaalgewicht van 750 kg zijn uitgevoerd met een oplooprem.
- De oplooprem van een (geremde) aanhangwagen remt actief de wielen van de aanhangwagen als het trekkende voertuig remt.
- Zorg dat de oplooprem altijd goed functioneert. Test de oplooprem van uw aanhangwagen dus regelmatig.

1 = Koppeling, 2 = Stofhoes, 3 = Smeernippel, 4 = Oploopdemper, 5 = Handrembreekkabel, 6 = Veerbus, 7 = Trekstang, 8 = Remkabel

Zo werkt een oplooprem

Tijdens het rijden wordt de aanhangwagen door het trekkende voertuig via de koppeling (1) naar voren getrokken. Hierbij wordt de oploopdemper (4) naar voren bewogen, waardoor de remmen van de aanhangwagen door de trekstang (7) worden vrijgegeven. (zie afbeelding 1)

Bij het remmen gebeurt het tegenovergestelde. Het trekkende voertuig drukt de koppeling (1) in. Dit veroorzaakt dat de oploopdemper (4) naar achteren beweegt en de trekstang (7) via de remkabel (8) de remmen activeert. (zie afbeelding 2)

In het geval dat de aanhangwagen loskomt van de trekhaak, trekt de handrembreekkabel (5) via de trekstang (7) en remkabel (8) de remmen van de aanhangwagen aan. Zorg er dus altijd voor dat de handrembreekkabel goed is bevestigd aan het daarvoor bestemde oog bij de trekhaak van het trekkende voertuig.

Rijden met een geremde aanhangwagen

Controleer de werking van de oplooprem op de volgende twee punten:

1. Controleer de oploopdemper (4). Druk met de hand krachtig op de koppeling (1) en kijk of deze terug veert.

2. Controleer de trekstang (7). De trekstang verbindt via de remkabel (8) met de remmen, maar kan verbuigen door een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Als de trekstang verbogen is, kan de koppeling niet meer worden ingedrukt. Laat in dat geval de trekstang vervangen.

 

 

 

 

© Afbeeldingen bron Anssems.eu