Regeling aanhangwagen rijbewijs (BE-rijbewijs)

Sinds 19 januari 2013 zijn de regels omtrent het BE-rijbewijs aangepast. Wanneer u uw BE-rijbewijs op of na deze datum hebt gehaald, geldt de regel dat de aanhangwagen niet meer mag wegen dan 3500kg (maximum toegestane massa). Het trekkende voertuig mag met een BE-rijbewijs mag ook niet meer wegen dan 3500kg.

Wat mag u wel rijden zonder een BE-rijbewijs?
Zonder een BE-rijbewijs mag u alle ongeremde aanhangwagens tot 750kg (maximum toegestane massa) rijden. Dit zijn aanhangwagens die geen eigen kenteken hebben.
Naast deze aanhangwagens tot 750kg mogen ook zwaardere aanhangwagens worden gereden. Echter geldt hierbij de regel dat de combinatie van het trekkend voertuig plus de aanhangwagen een maximum massa van 3500kg mag zijn. Het trekkende voertuig mag binnen dit rijbewijs mag ook maximaal 3500kg zijn. Wanneer u dus een auto rijdt met een maximum massa van 3000kg, mag de maximum massa van de aanhangwagen maar 500kg zijn.

Wat mag u rijden met een BE-rijbewijs?
Met een BE-rijbewijs mag de maximum toegestane massa van zowel het trekkend voertuig als de aanhangwagen 3500kg zijn. Er wordt dus niet meer naar de massa van de combinatie gekeken, maar naar het gewicht van het trekkend voertuig en de aanhangwagen apart. Auto's mogen een bepaald gewicht trekken. Hier dient gekeken te worden naar het werkelijke gewicht van de aanhangwagen, en niet naar de maximum massa van de aanhangwagen. Wanneer een auto dus bijvoorbeeld 1600kg geremd mag trekken, en de maximum massa van de aanhangwagen is 3500kg, wil dat niet zeggen dat de auto deze aanhangwagen niet mag trekken. Als de aanhangwagen inclusief lading minder dan 1600kg weegt, mag deze auto de aanhangwagen gewoon trekken.

Aanhanger rijbewijs

Waar moet u altijd op letten bij het rijden met een aanhangwagen?
Kijk altijd goed naar de massa die het trekkend voertuig maximaal mag trekken. Een te zware aanhangwagen kan schade aanrichten aan het trekkend voertuig. Naast de mogelijke schade is het uiterst gevaarlijk om met een te zware aanhangwagen te rijden. Het trekkend voertuig kan te licht zijn, waardoor deze gemakkelijk doorgeduwd kan worden door de aanhangwagen. Ook het vermogen kan te gering zijn om de aanhangwagen te trekken. Op het kentekenbewijs van het trekkend voertuig is te vinden wat de technische maximale massa van een geremde en ongeremde aanhangwagen mag zijn.
Daarnaast dient u te kijken of de spiegels breed genoeg zijn voor een optimaal zicht op uw aanhangwagen. Mocht de breedte niet voldoende zijn, is het plaatsen van een extra verbreede spiegel verplicht.

 

Op de volgende pagina kunt u het kenteken van u auto en van uw aanhangwagen invoeren, om eenvoudig te zien welk rijbewijs u nodig heeft en wat u dan nog mag laden. Bekijk hier de pagina

loader
Bezig met laden...