Informatie RDW

Schamel aanhangwagens
Momenteel worden er geen nieuwe schamelwagens (met draaikrans) meer goedgekeurd in Nederland en Europa met het oude mechanische remsysteem. De wetgeving is per november 2014 gewijzigd, waardoor deze goedkeuring is vervallen. De schamelwagens die voor deze tijd zijn goedgekeurd mogen gewoon blijven rijden.

Aanhanger RDW

Wijzigen van de maximummassa van uw aanhangwagen
Verlagen
Het wijzigen van de technisch toegestane maximummassa van de aanhangwagen is mogelijk. Het verlagen van deze maximum toegestane massa is probleemloos te regelen via de RDW, waar dit middels papierwerk wordt geregeld. Na verlaging van de technisch toegestane maximummassa kan deze ook weer ongedaan worden gemaakt en terug worden gezet naar de originele maximummassa.

Verhogen
Het verhogen van de maximum toegestane massa kan alleen met goedkeuring van de fabrikant én een RDW keuring. De fabrikant moet eerst een goedkeuring geven aan het chassis, wat berekend moet zijn op een hoger draagvermogen. Naast het chassis, moet ook de as(sen), de wielen en de oplooprem geschikt zijn voor het hoger draagvermogen. Wanneer dit geregeld is, moet de RDW nog een keuring uitvoeren om de volledige goedkeuring te bemachtigen. Als de fabrikant een eventuele verhoging van de maximum toegestane massa afkeurt, kan de wagen ook niet naar de RDW voor een dergelijke keuring en is de verhoging niet mogelijk. Het verhogen van deze toegestane maximummassa is daarom erg lastig te realiseren.