Remmen aan vervanging toe?

Is het een tijd geleden dat de remmen van uw aanhangwagen zijn gecontroleerd en zijn de remvoeringen versleten? Dan kunt u deze gewoon vervangen. Echter zijn er wel een aantal factoren waar u op moet letten bij het vervangen van uw remvoeringen. Hoe weet ik welke maat ik moet hebben? Hoe weet ik welk type ik nodig heb? En waar bestaat de wielrem eigenlijk uit?

Remvoeringsets

Merk

Als eerste kijken we uiteraard naar het merk van de remvoering. Er zijn diverse merken remvoeringen te krijgen, zoals AL-KO, Knott en BPW. U kunt niet zomaar een ander merk remvoeringset monteren, vandaar dat u gebonden bent aan het merk. Deze verschillen namelijk van vorm van manier van monteren.

Type en maatvoering

Ten tweede kijkt men naar het type. Vaak geeft het type remvoering de maat van de remschoenen aan. Belangrijk bij de keuze van de juiste remvoering is de diameter en de breedte van de remtrommel. Vaak is aan de hand van het merk en de afmetingen te zien welke remschoenen u nodig heeft. Onderstaand een voorbeeld van hoe de maat vaak verwerkt is in het type remvoering.

  • AL-KO remvoeringset 2050
    Afmeting remvoering: 200x50 mm (diameter x breedte)
  • Knott remvoeringset 200x50
    Afmeting remvoering: 200x50 mm (diameter x breedte)
  • BPW remvoeringset S2005-7
    Afmeting remvoering: 200x50 mm (diameter x breedte)

Imitatie remvoeringen

Tegenwoordig zijn er ook veel imitatie remvoeringen in omloop. Het is lastig te zeggen waar u precies op moet letten om erachter te komen of het imitatie remvoeringen zijn, maar er zijn wel een aantal punten die kunnen aanduiden dat het een imitatieproduct is, namelijk:

  • Het ontbreken van een Merknaam.
  • Het ontbreken van bepaalde nummers om het type te identificeren.
  • De dikte van het remoppervlak is dunner dan normaal. 

Dit soort factoren kunnen aangeven dat u imitatie remvoeringen in handen hebt. Deze zijn kwalitatief minder goed en zullen hun werking niet zo goed uitvoeren als originele remvoeringen. Dit is dan ook de rede dat wij enkel originele producten in de verkoop hebben.

Wielrem

Werking van de wielrem

Naast de remvoeringen zijn er meerdere onderdelen die behoren tot de wielrem. Onderstaand zal de werking van de wielrem en de relevantie onderdelen belicht worden. 

Remvoeringen

Als men de wielrem gaat ontleden, zijn er verschillende onderdelen in een wielrem te vinden. De remvoeringen zijn de eerste die opvallen. Deze worden ook wel remschoenen genoemd. De remvoeringen worden tijdens het remmen uit elkaar gedrukt tegen de binnenkant van de remtrommels, waardoor het wiel tot stilstand komt. De remschoenen worden in zijn positie gehouden door verschillende veren. Als eerste zijn er de trekveren die horizontaal tussen de remschoenen zitten, die zorgen voor het terugzetten van de remvoeringen in neutrale positie na het remmen. Daarnaast zit er verticaal door de wielrem richting de ankerplaat een borgveer, die ervoor zorgt dat de remschoenen tegen de ankerplaat bevestigd blijven. De ankerplaat zit aan de achterkant van de wielrem.
Een set remvoeringen is eigenlijk het slijtageonderdeel van een wielrem. Deze worden aan de buitenkant afgeschaafd door het afremmen van een wiel. Remvoeringen zijn altijd in sets leverbaar. Een set bevat 4 remschoenen en de daarbij behorende veren voor 2 wielremmen. (Dus voor 1 as)

Afstelmechanisme

Het afstelmechanisme is bij ieder merk wielremmen verschillend. Het afstelmechanisme zorgt voor de afstelling van de neutrale stand van de remvoeringen. Een juiste afstelling zorgt voor een optimaal remvermogen met de minste slijtage. Wanneer een wile niet voldoende vrij draait, kunnen de remmen warmlopen en kan de terugrij-automaat niet goed werken.
De remtrommel en de velg mogen wat warm worden tijdens gebruik. Let er wel op dat deze niet te warm worden. Wanneer de remtrommel te warm is om er uw hand 3 seconden op te leggen direct na gebruik, staan de remvoeringen te strak afgesteld.

Spreidslot

Het spreidslot (remuitzetter) is op de ankerplaat bevestigd, die tijdens het remmen beide remschoenen tegen de remtrommel drukt. Dit spreidslot treedt in werking wanneer de remkabels aangetrokken worden als de aanhangwagen gaat remmen. De remkabels zitten aan dit spreidslot bevestigd. De bevestiging hiervan verschilt per merk.

Terugrij-automatiek

Bij een terugrij-automaat moeten de wielremmen, afhankelijk van de draairichting, een verschillende remwerking hebben. Wanneer de draairichting naar voren is, moeten de wielremmen een grote vertragende werking hebben. Wanneer de draairichting achterwaarts is, moet deze werking zo gering mogelijk zijn. Doordat de remschoen zich iets verplaatst op de ankerplaat bij het achteruit rijden, wordt de remwerking aanzienlijk minder. Bij een voorwaartse draairichting wordt de juist de volle remwerking gebruikt, doordat de primaire remschoen een vaste ondersteuning heeft. De intensiteit van de remwerking is dus afhankelijk van de draairichting van het wiel.

Remkabels

Remkabels zitten bevestigd aan de wielrem, en lopen met de andere kant terug naar het midden van de as. Door middel van een evenaar, worden beide remkabels tegelijk met een gelijke kracht aangetrokken door de remstang, die volledig naar de oplooprem loopt.

loader
Bezig met laden...