Veiligheidskabel aanhangwagen

Alle aanhangwagens moeten verplicht voorzien zijn van een veiligheidskabel. Deze veiligheidskabels zijn bij ongeremde aanhangwagens verschillend ten opzichte van geremde aanhangwagens. Daarnaast bestaan er heel wat misverstanden van hoe deze kabels bevestigd moeten worden aan de auto. De verschillen, de werking en de manieren van bevestigen leggen we hier uit.

Ongeremde aanhangwagen

Ongeremde aanhangwagens met een bruto laadvermogen tot 750kg worden voorzien van een vaste staalkabel. Er is vaak een discussie gaande over hoe deze staalkabel bevestigd moet worden aan het trekkende voertuig. Volgens de regelgeving moet de hulpkoppeling (staalkabel) van ongeremde aanhangwagens zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak verbonden zijn, zodat dit slechts in werking treed na het losraken van de aanhangwagenkoppeling. De staalkabel moet ervoor zorgen dat de aanhangwagen de grond niet raakt.

Veel voorkomend is dat de staalkabel los over de trekhaak gelegd wordt. Het los over de trekhaak leggen is onvoldoende. Het is dus duidelijk dat de staalkabel deugelijk aan het trekkend voertuig bevestigd moet worden. Vaak wordt dit opgelost met ook een hulpkoppeling voor de auto of met een karabijnhaak.

Hulpkoppeling auto

Hulpkoppeling auto

Veiligheidskabel aanhangwagen

Hulpkoppeling aanhangwagen

Geremde aanhangwagens

Geremde aanhangwagens tot 3500kg zijn voorzien van een losbreekreminrichting. Deze moet reglementair zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak zijn verbonden, zodat de inrichting slechts in werking treed na het losraken van de aanhangwagenkoppeling. De losbreekkabel zorgt vervolgens dat de handrem wordt aangetrokken en aanhangwagen niet verder rolt. Essentieel dus in het veilig gebruik van een aanhangwagen.

Ook in deze situatie is het vaak onduidelijk hoe de losbreekkabels bevestigd moeten worden aan het trekkend voertuig. Onderstaand een aantal voorbeelden van hoe de bevestiging correct, dan wel incorrect is.


Incorrecte bevestiging

Losbreekkabel fout 2

De losbreekkabel mag niet los om de kogel gelegd worden. Dit is geen degelijke bevestiging aan het trekkend voertuig.

Losbreekkabel fout 1

De losbreekkabel mag niet los om de kogel gelegd worden. Wanneer een hulpkoppeling op het trekkend voertuig gemonteerd is, dient deze wel gebruikt te worden.

Correcte bevestiging

Losbreekkabel goed 1

De losbreekkabel is hier eveneens om de kogel heen gelegd, maar ook door de hulpkoppeling van de auto gelust. Deze bevestiging is dus juist.

Losbreekkabel goed 2

De losbreekkabel zit vastgemaakt aan het oog van de trekhaak, wat zorgt voor een directe bevestiging.

Losbreekkabel goed 3

De hulpkoppeling zit op de afneembare trekhaak gemonteerd. In de regelgeving wordt de trekhaak als vast deel van de auto gezien. De bevestiging aan de hulpkoppeling is dus juist.

Losbreekkabel goed 4

Een karabijnhaak is een middel om de losbreekkabel aan het trekkend voertuig te bevestigen. De karabijnhaak is door het oog van de trekhaak gehaald, waardoor deze correct is bevestigd.

loader
Loading...