Werking oplooprem

De oplooprem van een aanhangwagen is enkel te vinden op geremde aanhangwagens. De oplooprem kan als bedieningsapparaat van het remsysteem gezien worden. Door het afremmen van het trekkende voertuig wordt aan het koppelpunt een disselkracht opgewekt, waardoor de oplooprem in werking komt. De eerste druk wordt opgevangen door de oploopdemper, die ervoor zorgt dat de aanhangwagen gelijkmatig afremt. De trekstang, die om de demper gemonteerd is, wordt tegen de remmende werking in naar achteren geduwd en oefent een kracht uit op de overbrengshevel. Deze hevel zorgt ervoor dat de duwende kracht omgezet wordt in een trekkende kracht. Via de remstang en de remkabels wordt deze trekkende kracht een remmende kracht van de wielrem, waardoor wielen geremd worden.

Oploopdemper

Een slijtage onderdeel van de oplooprem is de oploopdemper, die zich bevindt in het schuifstuk van de oplooprem. Een slechte of versleten demper verraad zich tijdens het rijden door een bonkende aanhangwagen of caravan achter de auto tijdens het remmen. Afhankelijk van de massa van de aanhangwagen of caravan, zijn er verschillende dempers leverbaar. Hoe groter de massa van de aanhangwagen, hoe groter de dempende factor moet zijn.

Glijlagerbussen


De trekstang die in de oplooprem zit, gaat door een glijlagerbus set heen. Deze set zorgt ervoor dat de trekstang op zijn plek blijft. Wanneer er verticale speling tussen de trekstang en de oplooprem zit, is de kans groot dat de glijlagerbussen kapot zijn. Dit is te controleren door van een afgekoppelde aanhangwagen de koppeling omhoog te tillen. Hier is altijd wel een beetje speling mogelijk, echter mag dit niet teveel zijn.
Bij het vervangen van de glijlagerbussen, is het meestal nodig om deze uit te honen. Een nieuwe set glijlagerbussen passen vaak net niet direct om de trekstang, waardoor de binnendiameter handmatig wat groter gemaakt moet worden.

Aanhanger oplooprem

Complete oplooprem

Uiteraard is het ook mogelijk om een complete oplooprem te vervangen. Bij vervormingen, scheuren of gebreken in de oplooprem zal deze in zijn totaliteit moeten worden vervangen.

Onderdelen oplooprem

1. Oploopremhuis 9. Stofhoes
2. Glijlagerbus achterkant      13. Handrem
3. Glijlagerbus voorkant 14. Gasveer handrem    
4. Smeernippels 16. Overbrengshevel
5. Trekstang 21. Koppeling
6. Oploopdemper 25. Losbreekkabel